Cursul oficial afisat ieri de banca centrala, de 3,3388 lei/euro, reprezinta un maxim pentru moneda nationala din decembrie 2002 si marcheaza o depreciere a monedei europene cu 0,27% in raport cu leul fata de luni, ca urmare a lipsei de lichiditate de pe piata monetara, sustin bancherii

La deschiderea sedintei valutare de marti, un euro era tranzactionat cu 3,3320 lei, insa cursul a urcat in mai putin de o ora la 3,3300 lei/euro, ca urmare a profiturilor marcate de investitorii straini. Pana la mijlocul zilei, euro s-a stabilizat in jurul cursului de 3,34 lei, iar analistii se asteapta ca nivelul de tranzactionare sa se mentina intre 3,3400-3,3450 lei/euro pana la sfarsitul zilei, ca pe fondul temperarii aprecierii monedelor emergente.

"Maximul atins de leu fata de euro se datoreaza mai mult conjuncturii favorabile decat unor motive sustinute, motiv pentru care e putin probabil ca leul sa se mentina la acest nivel mai mult de cateva zile", a spus pentru NewsIn analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila. Analistul a mai explicat ca ordinele de vanzare de valuta au venit in special pe fondul lipsei de lichiditate a unor banci.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat marti un curs oficial de 2,5133 lei/dolar, neatins din 17 noiembrie 2000. Marti, dolarul s-a depreciat cu 0,22% fata de luni. Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat putin in prima parte a zilei, de la 1,3316 la 1,3272 dolari/euro , iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, moneda americana era cotata la 1,3285 dolari/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de ieri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 13,38% pe an, fata de 12,31% in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a urcat la 20,19% pe an, de la 17,19% pe an, cat era luni. Unele banci au accceptat sa plateasca, marti, dobanzi overnight de 25% pe an, ca sa isi poata completa necesarul de lichiditati pentru constituirea rezervelor minime obligatorii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ce lucruri ar putea învăța companiile în această perioadă de criză
Setari Cookie-uri