Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis sa nu perceapa, in 2007, comisioane de tranzactionare pentru instrumentele derivate care vor debuta in piata in prima jumatate a acestui an, potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache.

"Dorim sa demaram aceasta activitate a Bursei cu comisioane promotionale si sa le oferim brokerilor un fel de vacanta in ceea ce priveste comisioanele pentru contractele futures", a declarat oentru NewsIn, Stere Farmache, directorul general al BVB.

Potrivit tarifelor de tranzactionare pe piata instumentelor derivate, adoptate de actionarii BVB, accesul la tranzactionare este de 200.000 lei (aproximativ 60.000 euro) si se plateste anticipat.

Pentru contractele a caror valoare nominala de referinta este mai mica de 5.000 lei, comisionul de tranzactionare a fost stabilit la 0,15 lei pe contract. Pentru contractele a caror valoare nominala de referinta este cuprinsa intre 5.001 lei si 10.000 lei comisionul va fi de 0,50 lei pe contract. In cazul in care valoare nomicala de referinta a contractului depaseste 10.000 lei, comisionul de tranzactionare va fi de 1 leu.

Atat cumparatorul cat si vanzatorul vor plati, incepand din 2008, comisioane de tranzactionare la aceste nivele. BVB nu percepe comisionul in prima luna de listare iar daca data listarii nu coincide cu prima zi a lunii, scutirea de comision se prelungeste pana la sfarsitul lunii viitoare.

Comparativ, la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, comisionul pentru oricare contract este de 0,60 lei. "Acesta este comisionul perceput de BMFMS din care 0,10 lei merge la Comsia Nationala a Valorilor Mobiliare, 0,20 lei la Casa de Decontare iar 0,30 lei raman la BMFMS. La aceasta valoare se adauga comisionul casei de brokeraj", a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al BMFMS. Comisionul de introducere la tranzactionare este de 250 euro pe luna pentru cei care nu sunt actionari ai BMFMS, a mai precizat Cipariu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri