Bancile tranzactionau un euro la 3,3520-3,3530 lei la finalul sedintei valutare de joi, la un nivel similar cu cel de miercuri seara, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta din a doua parte a zilei, sustin dealerii.
La deschiderea sedintei valutare de joi, un euro era tranzactionat cu 3,3400-3,3440 lei, fata de o cotatie de cumparare de 3,3540 lei miercuri seara. Euro s-a intarit apoi, in prima ora, pana la 3,35 lei, ca efect al unor vanzari mai mari de valuta din partea unor banci rezidente. Ulterior, cotatiile din piata au revenit sub 3,35 lei/euro, iar in jurul orei 13:30, un euro se tranzactiona cu 3,3420 - 3,3460 lei, potrivit NewsIn. Pana la finalul sedintei valutare, insa, euro a crescut la 3,3520-3,3530 lei.

"Piata valutara a continuat sa fie destul de volatila, iar miercuri seara si joi dimineata au avut loc vanzari de valuta care au depreciat moneda europeana, pentru ca spre finalul sedintei valutare sa apara ordine de cumparare de valuta care au urcat euro la 3,3520-3,3530 lei. Volumele tranzactionate nu au fost, insa, mari", a spus dealerul Bancpost Cristina Iacob.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat joi un curs oficial de 2,5057 lei/dolar, neatins din 13 noiembrie 2000, ca urmare a deprecierii monedei americane in pietele internationale. Dolarul a stagnat joi in pietele financiare internationale aproape de cea mai mica valoare din ultimii doi ani fata de euro, dupa ce Federal Reserves a pastrat dobanda cheie la 5,25%, iar piata anticipeaza o eventuale scaderea a acesteia la o sedinta viitoare. in acelasi timp, analistii se asteapta la o crestere a dobanzii cheie a Bancii Centrale Europene in acest an, de la 3,75% pe an cat este in prezent.

Moneda americana s-a depreciat joi, dupa deschiderea pietelor europene, pana la o cotatie minima de 1,3414 dolari/euro, iar in jurul orei 16:30, ora Romaniei, cotatia dolarului revenise la 1,3365 dolari/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de joi, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la o zi) de 6,28% pe an la depozitele atrase (BUBID), cu 1,83 puncte procentuale mai putin decat miercuri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,25% pe an, cu 5,13 puncte mai putin decat in ziua precedenta.

Dobanzile overnight au crescut in cursul zilei de la 6-8% pe an cat erau in cursul diminetii, la 9-12% pe an spre finalul sedintei interbancare, ca urmare a reapartiei nevoii de lichiditate a unor banci. "Ne asteptam ca dobanzile sa se aseze, de luni, la 8-9% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade de constituirea a rezervelor minime obligatorii", a mai spus Iacob.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri