Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis suspendarea comisioanelor percepute pentru inregistrarea caselor de brokeraj straine care intentioneaza sa opereze pe piata romaneasca, decizia intrand in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis suspendarea pe termen nelimitat a acestor comisioane pentru ca se are in vedere modificarea intregului regulament care stabileste veniturile CNVM", a declarat pentru NewsIn, Gabriela Anghelache, presedintele insitutiei.

Potrivit reglementarii publicate, vineri, de CNVM, casele de brokeraj straine care si-au aratat intentia de a opera pe piata de capital romaneasca, nu vor plati comisionul pentru inscrierea intermediarilor, care se ridica la 10.000 lei si nici comisionul pentru inscrierea societatilor de servicii de investitii financiare, in valoare de 20.000 lei.

Companiile straine nu vor plati nici taxa de inscriere a sucursalelor, in valoare de 10.000 lei. Conform deciziei adoptate de CNVM vor fi scutite de taxe si fondurile de investitii straine, care pentru inscrierea ca operator pe piata de capital romaneasca trebuiau sa plateasca 5.000 lei.

Firmele straine vor fi scutite si de taxa perceputa de arbitrul pietei de capital pentru operarea in registrul CNVM a modificarilor in modul de organizare si functionare, in valoare de 500 lei.

"Companiile straine sunt deja inregistrate in tarile lor de origine, de aceea nu putem percepe taxe ale taxe suprimentare", a mai declarat Anghelache.

Presedintele CNVM a spus ca toate companile din statele memebre ale Uniunii Europene care si-au aratat intentia de a opera pe pata de capital din Romania au primit avizul CNVM, institutia analizand in acest moment cererile unor companii din Norvegia, tara care nu este membra a UE.