Factoringul a aparut tot mai des in vocabularul bancherilor si al managerilor din conducerea IMM-urilor din Romania, mai ales pentru ca aceste companii se confrunta cel mai acut cu dificultati in a obtine finantare.
UniCredit Tiriac Bank, banca care va rezulta din fuziunea HVB Tiriac si UniCredit si care urmeaza sa fie infiintata la vara, intentioneaza sa obtina la finele anului 2008 o treime din piata locala de factoring. Reprezentantii celor doua banci pariaza pe o crestere accelerata a pietei de factoring, sustinuta de cresterea consumului populatiei.

In urmatorii doi ani estimam ca vom atinge un volum de activitate care sa ne ofere peste 30% din piata locala de factoring. Vom folosi expertiza diviziei de factoring UniCredit din Turcia care a inregistrat rezultate spectaculoase, a declarat pentru Wall-Street Melih Mengu, vicepresedintele responsabil cu divizia corporate a HVB-Tiriac Bank.

In 2007, piata romaneasca de factoring va atinge un volum de afaceri de un miliard de euro, conform jucatorilor din piata.

Potrivit lui Melih Mengu, volumul operatiunilor derulate prin factoring la UniCredit a ajuns anul trecut la 15 milioane de euro. Banca UniCredit Romania ofera clientilor sai un pachet de servicii de finantare pe plan local si international, avand la baza cesiunea de creante.

In prezent, un numar tot mai mare de jucatori din sistemul bancar tintesc micii intreprinzatori prin crearea de divizii specializate in servicii de factoring. In acest moment, pe piata romaneasca, ofera servicii de factoring ING, BCR, BRD SocGen, BT, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank , BT si Romexterra.

Factoringul se prezinta ca un contract incheiat intre o parte (denumita aderent), furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata (denumita factor), prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si prezervarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.

Factoringul - avantaje

reprezinta o solutie de finantare pentru termenele lungi de plata a facturilor;
se creeaza un avantaj competitiv pentru companii, in special pentru IMM-uri.
stimuleaza cresterea cifrei de afaceri sau, dupa caz, a realizarii de investitii;
dezvolta flexibilitatea firmei de a-si asuma termene de plata variate;
este posibila obtinerea de finantare intr-un termen foarte scurt;
implica o imbunatatire a cash-flow-ului


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Piata de factoring a stagnat anul trecut la 2,7 miliarde euro