Autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru 78 de persoane din cauza presupuselor legături cu o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, al cărei fondator a fugit din ţară cu aproape două miliarde de dolari din activele investitorilor, a anunţat agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP.

Poliţia turcă a arestat aproximativ 62 de suspecţi din opt oraşe, inclusiv în Istanbul, unde are sediul platforma Thodex, iar alţi 16 suspecţi sunt căutaţi în continuare, scrie Agerpres.ro.

Platforma Thodex şi-a suspendat tranzacţiile după ce a postat un mesaj în care anunţă că are nevoie de cinci zile pentru a gestiona o investiţie exterioară neprecizată. Potrivit presei din Turcia, Thodex şi-a oprit operaţiunile într-un moment în care deţinea active în valoare de cel puţin două miliarde de dolari provenite de la 391.000 de investitori, iar aceste active au devenit imposibil de recuperat.

Într-o declaraţie dintr-o locaţie nedezvăluită, directorul general de la Thodex, Faruk Fatih Ozer a promis că va rambursa banii investitorilor şi că va reveni în Turcia pentru a apărea în faţa justiţiei, după ce Guvernul a blocat conturile companiei iar poliţia a efectuat o percheziţie la sediul centrul din Istanbul.

Oficialii turci au dat publicităţii o fotografie a lui Faruk Fatih Ozer în timp ce trece prin controalele de securitate la aeroportul din Istanbul pentru a se deplasa într-un loc care nu a fost dezvăluit dar, potrivit unor surse, Ozer s-ar afla în Albania.

Avocatul investitorilor, Oguz Evren Kilic, a declarat că sute de mii de investitori nu au putut să îşi acceseze portofoliile digitale. "Am demarat procedurilor legale şi am depus o plângere la procuratură", a spus avocatul. La rândul său, parchetul a informat că a demarat o anchetă asupra omului de afaceri pentru "fraudă agravată şi înfiinţarea unei organizaţii criminale".

Un număr mare de cetăţeni turci s-au îndreptat spre criptomonede în încercarea de a-şi proteja economiile pe fondul scăderii valorii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate. În luna martie, inflaţia în Turcia a fost de 16,2%, de peste trei ori mai mult decât ţinta de 5% a Băncii centrale. În paralel, lira turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în acest an, continuând o tendinţă care a început în urmă cu opt ani.

Sursa foto: Wit Olszewski / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri