Una dintre întrebările de care te lovești frecvent pe grupurile de pe Facebook ce reunesc utilizatori ai aplicației Revolut este legată de posibilitatea Agenției Naționale de Administrarea Fiscală de a pune poprire pe conturile deschise la FinTech-ul britanic. Subiectul a fost intens dezbătut mai ales după lansarea conturilor IBAN în RON și anunțul privind operaționalizarea licenței bancare pe teritoriul țării noastre. ANAF a oferit o serie de informații, în urma unei solicitări wall-street.ro, cu privire la poprirea conturilor în cazul contribuabililor care folosesc serviciul Revolut.

Revolut are peste 1,3 milioane de utilizatori în România, iar de la începutul lunii martie a acestui an a anunțat operaționalizarea licenței bancare obținute în Lituania, mutare ce le oferă utilizatorilor care au migrat către Revolut Bank protecție pentru depozite în baza schemei Europene de Garantare a Depozitelor, dar și acces la alte servicii precum cele de creditare, ce vor urma să fie disponibile și pe piața noastră.

Decizia a venit la aproape jumătate de an de la introducerea conturilor IBAN în RON, proces realizat datorită unui parteneriat cu Libra Internet Bank. În cadrul conferinței de presă organizată la acea vreme, subiectul privind poprirea conturilor Revolut de către ANAF a fost unul dintre cele mai dezbătute.

Dezbatem în detaliu digitalizarea în banking și relația băncilor cu statul în conferința Future Banking din 18 mai. Te poți înscrie gratuit AICI!

Irina Scarlat, Global Head of Growth în cadrul Revolut la acea vreme, menționa faptul că Revolut nu este o modalitate de evaziune fiscală și că este un mit faptul că nu pot fi restricționate conturile, iar solicitările primite de către Libra Internet Bank de la ANAF sau un executor judecătoresc sunt transmise către Revolut, care cooperează cu autoritățile.

*Irina Scarlat a părăsit echipa Revolut la începutul lunii martie a anului 2021.

Ce spune ANAF despre poprirea conturilor Revolut

Agenția Națională de Administrare Fiscală a răspuns unei solicitări transmise de către wall-street.ro cu privire la posibilitatea de poprire a conturilor Revolut. Fiscul a explicat care este, conform legilor în vigoare, procedura pe care o aplică cu Revolut și cu celelate FinTech-uri. Însă, în ceea ce privește numărul solicitărilor trimise către Revolut cu scopul de poprire a conturilor deținute de români la FinTech-ul britanic în 2020, ANAF nu a oferit un răspuns.

Cine este supus executării silite? Fiscul precizează că, conform dispozițiilor art.235 alin(1) din legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare ''sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deținute și/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terțe persoane sau pe care aceștia le vor datora și/sau deține în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente''.

Citește și Ce spune ANAF despre impozitarea românilor care fac bani din bitcoin AICI


Ce date trebuie transmise de către Revolut, bănci și FinTech-uri? Conform prevederilor art. 61 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, privind Codul de procedură fiscală: ”Instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, următoarele informaţii:

a) lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea, persoanelor care pretind că acţionează în numele clientului, beneficiarilor reali ai titularilor de cont, împreună cu datele de identificare prevăzute la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, sau cu numerele unice de identificare atribuite fiecărei persoane/entităţi, după caz, precum şi cu informaţiile privind numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”.

Conform art. 4 alin (1) din Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului ”prin beneficiar real se înţelege orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.”

ANAF: Putem solicita informații din străinătate pentru stabilirea situației fiscale

Agenția Națională de Administrare Fiscală este autoritatea competentă din România să inițieze/să gestioneze efectuarea schimbului internațional de informații în scopuri fiscale. Statele membre cooperează între ele în baza prevederilor Directivei 2011/16/UE a Consiliului privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal și Directivei 2014/107/UE a Consiliului de modificare a Directivei 2011/16/UE în vederea realizării schimbului de informații relevant pentru administrarea și aplicarea legilor interne ale statelor membre în privința taxelor și impozitelor directe.

Schimbul internațional de informații cu jurisdicțiile non UE se realizează în baza instrumentelor juridice de drept internațional.

”Precizăm că organul fiscal central poate proceda la solicitarea de informații din străinătate atunci când acestea sunt relevante pentru stabilirea situației fiscale personale a persoanei fizice, însă, bineînțeles, cu respectarea cerințelor reglementate de instrumentele juridice de drept internațional”, adaugă reprezentanții ANAF.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri