Imprumuturile in valuta au luat din nou fata creditelor in lei in preferintele populatiei. Pe de alta parte, economiile in lei au avut mai mult succes in randul rezidentilor.
Creditele acordate populatiei si firmelor au crescut in luna februarie cu 3,2% fata de prima luna a anului pana la 95,5 miliarde lei (28,1 miliarde euro) pe fondul avansului imprumuturilor in lei catre companii, anunta NewsIn.

Creditele acordate populatiei si firmelor au crescut in intervalul februarie 2006 - februarie 2007 cu 55,2% (49,5% in termeni reali), fata de un avans de 51,6% raportat pentru perioada ianuarie 2006 - ianuarie 2007. imprumuturile acordate firmelor si populat iei in lei s-au majorat in ultimul an cu 64,2% (58,2% in termeni reali), iar creditele in valuta exprimate in lei au sporit cu 46,5%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 50,2%.

Creditele in lei acordate populatiei si firmelor romanesti au crescut in a doua luna a anului cu 3,9% fata de luna anterioara pana la 49,46 miliarde lei (51,8% din total), in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 2,5% la 46,02 miliarde lei (48,2%).

Imprumuturile in lei catre populatie au avansat in a doua luna a anului cu 1,5% fata de ianuarie si cu 82,1% raportat la aceeasi luna a anului trecut, in timp ce creditele in valuta catre populatie au avansat in februarie cu 4,7% fata de ianuarie si cu 84,1% fata de a doaua luna a anului 2006, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Creditele in lei acordate companiilor au avansat in a doua luna a acestui an cu 6,4% fata de ianuarie si cu 50,2% raportat la februarie 2006, in timp ce imprumuturile in valuta catre companiile din Romania au crescut cu 1,2% fata de ianuarie si cu 30,4% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Creditul guvernamental (al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale) a scazut in luna februarie cu 19,4% fata de prima luna a anului, pana la 5,72 miliarde lei (1,7 miliarde euro). La 28 februarie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 89,7% (82,8% in termeni reali) fata de finalul lunii februarie a anului 2006.

Depozitele in banci ale populatiei si firmelor romanesti au crescut in a doua luna a anului cu 1,7% fata de ianuarie pana la 96,4 miliarde lei (28,4 miliarde euro), pe fondul avansului sumelor economisite de populatie

Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, depozitele populatiei si firmelor au crescut cu 29,7% in a doua luna a acestui an.

Economiile in lei au avut mai mult succes

Depozitele populatiei, atat cele in lei cat si cele in valuta, au crescut cu 3,9% in februarie fata de prima luna a anului. La finalul lunii februarie, depozitele in lei ale populatiei insumau 31,65 miliarde lei, iar cele in valuta 17,15 miliarde lei.

Depozitele in valuta ale firmelor rezidente in bancile din Romania au crescut cu 3,8% in februarie fata de ianuarie pana la echivalentul a 13,8 miliarde lei, iar cele in lei au scazut in prima luna a anului cu 2,1% pana la 33,8 miliarde lei. Raportate la februarie 2006, depozitele in lei ale firmelor au crescut in a doua luna a acestui an 32,6%, cresterea reala a acestora (din care a fost eliminata inflatia) fiind de 27,7%. Depozitele in valuta ale firmelor au scazut cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Comparativ cu a doua luna a anului trecut, depunerile in valuta ale populatiei si firmelor rezidente au crescut in a doua luna a acestui an cu 17,9% pana la 30,94 miliarde lei, iar cele in lei cu 36,2% pana la 65,47 miliarde lei. Depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o crestere de 20,9% in ultimul an, depunerile in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 45,8%, iar depozitele in valuta ale firmelor (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au scazut cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri