Banca centrala nu trebuie sa intarzie aprobarea normelor institutiilor financiare cu privire la riscuri, dupa ce a eliminat unele restrictii la creditare, deoarece aceasta ar ingreuna lansarea unor produse bancare adaptate noilor reglementari, a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza
Mihai Bogza, care a fost si viceguvernator al bancii centrale, a declarat ca exista riscul ca banca centrala sa impuna, prin validarea normelor, conditii mai restrictive decat cele din reglementarile abrogate. Un alt risc este ca procedura de aprobare a normelor de catre banca centrala sa intarzie, ceea ce ar cauza greutati bancilor si ar duce la o crestere a birocratiei bancare, considera Bogza.

"Asteptam sa vedem reactia BNR la normele pe care noi le vom inainta. Astfel, vom vedea cat de real este semnalul bancii centrale", a declarat, citat de NewsIn, directorul de marketing al Piraeus Bank Romania, Cristian Halmajan.

Directorul diviziei de control al creditelor la Emporiki Bank Romania, Anton Oana, considera ca validarea normelor proprii ale bancilor constituie o parghie importanta pe care si-a pastrat-o banca centrala. "Nu toate bancile sunt pregatite sa trimita la BNR un set complet de norme. Nu cred ca aprobarea acestor norme se va finaliza in mai putin de o luna", a spus Oana.

Bancherii prezenti la eveniment au aratat ca ridicarea restrictiilor la creditare ale BNR era necesara, deoarece efectul lor era mult diminuat si distorsionau concurenta de pe piata bancara romaneasca. "Bancile romanesti erau dezavantajate prin aceste norme fata de sucursalele bancilor straine de pe piata romaneasca", a mentionat Mihai Bogza.

Dupa eliminarea obligativitatii unui avans de minimum 25% la creditele imobiliare si a gradului de indatorare a populatiei, bancile trebuie sa isi alcatuiasca norme proprii de prudentialitate si de risc pe care sa le trimita bancii centrale pentru avizare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri