Comisia UE și-a lansat Observatorul fiscal european, un nou serviciu care va sprijini elaborarea politicilor Uniunii prin cercetări de vârf, analize și schimb de date, „un nou laborator de cercetare menit să contribuie la lupta UE împotriva abuzurilor fiscale”, potrivit unui comunicat.

Observatorul își va desfășura cercetările în deplină independență, informând în mod obiectiv factorii de decizie și sugerând inițiative care ar putea contribui la o mai bună combatere a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale și a planificării fiscale agresive. Condus de profesorul Gabriel Zucman și având sediul la Școala de științe economice din Paris, Observatorul fiscal va fi o sursă de idei noi pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale și o referință internațională pentru studiul fiscalității într-o lume globalizată.

Acum, mai mult decât oricând, trebuie să combatem abuzurile fiscale. Este vital să protejăm veniturile publice necesare pentru a sprijini redresarea și investițiile masive necesare pentru tranziția verde și pentru cea digitală

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie

Evenimentul de lansare a fost găzduit de Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie împreună cu Paul Tang, președintele Subcomisiei pentru chestiuni fiscale a Parlamentului European, și cu Sven Giegold, deputat în Parlamentul European. Observatorul a fost creat la inițiativa Parlamentului European.

În iulie 2020, Comisia a adoptat un Pachet fiscal care, printre altele, consolidează lupta împotriva abuzurilor fiscale. Observatorul fiscal european este un consorțiu de cadre universitare cărora li s-a acordat un grant UE în valoare de 1,2 milioane EUR pentru perioada 2020-21 cu scopul de a aprofunda cercetările privind evitarea obligațiilor fiscale, evaziunea fiscală și planificarea fiscală agresivă și de a consilia în consecință factorii de decizie din UE.

Gabriel Zucman este un economist francez renumit pentru cercetările sale privind paradisurile fiscale și paradisurile fiscale utilizate de întreprinderi.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri