In aprilie, tendinta de apreciere a monedei nationale s-a temperat, influentata fiind de olitica BNR, care nu a lasat euro sa scada sub pragul de 3,6 lei.

Daca martie s-a incheiat cu deprecierea leului, dupa o serie de interventii ale bancii centrale, care a pregatit un curs cat mai convenabil pentru stabilirea accizelor trimestriale, luna trecuta existau toate premisele sa se inregistreze o crestere.
Pentru o astfel de evolutie existau mai multe premise. In primul rand, s-a liberalizat contul de capital, insa valul de bani fierbinti nu a mai navalit peste Romania.

Acestia au fost opriti de injumatatirea dobanzilor la depozite, BNR obligand bancile sa reduca randamentele, dupa ce ea insasi a scazut dobanda de referinta de la 17,95%, in decembrie trecut, la 8,45%, luna aceasta.

Pe de alta parte, testul facut de banca centrala la jumatatea lui februarie, cand cursul a fluctuat intr-o singura saptamana cu 2.500 de unitati, a dat un nou semnal fondurilor speculative straine ca ea este pregatita sa inabuse din fasa jocul cu leul.

In al doilea rand, Sarbatorile Pascale au adus in tara sute de milioane de euro, trimise sau aduse acasa, fie prin sistemul bancar, fie la sacosa, care ar fi trebuit, in mod normal, sa preseze asupra cursului.
Chiar daca in piata a existat un deficit de valuta, de circa 170 de milioane de euro, el a fost acoperit cu usurinta de cumpararile facute la casele de schimb, bancare sau particulare, existand chiar un excedent de euro, declara un dealer bancar.

Acesta ar fi trebuit sa aduca o apreciere a leului, insa BNR a aratat clar ca nu doreste o scadere sub bara de 3,6 lei.

Iar costurile sterilizarii nu au mai fost atat de mari ca in lunile trecute, cel mult 50 de milioane de euro, a incheiat acesta.

In privinta dolarului, acesta a cunoscut fluctuatii mult mai mari, acestea fiind insa determinate de evolutia paritatii euro/dolar.

Pentru moneda verde s-a definit un prag suport la 2,8 lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri