Luna trecuta, Ministerul de Finante a lansat, in premiera, titluri de stat cu scadentele la 7, 10, 12 si 15 ani. De altfel, in acest trimestru, M.F. intentioneaza sa atraga de la banci sau clientii acestora echivalentul a 454 de milioane de euro prin 21 de licitatii.

Interesul bancilor sau clientilor acestora pentru astfel de bonuri a fost deosebit de mare, emisiunile fiind suprasubscrise de pana la 5 ori. Cu toate acestea, dobanzile nu au inregistrat valori mici.

Prima emisiune cu scadenta la 15 ani a avut o valoare de 500 de miliarde de lei, ofertele de cumparare ridicandu-se la 1.368 de miliarde de lei. M.F. a plasat bonuri in valoare de 500 de miliarde de lei cu o dobanda de 7,25%.

Emisiunea cu scadenta la 12 ani a fost adjudecata, in majoritate, de clientii bancilor, bancile fiind mai reticente la dobanda de doar 7% acceptata de Finante. Valoarea emisiunii a fost de 500 de miliarde de lei, iar la buget au fost atrase 374 de miliarde de lei. In cazul emisiunii cu scadenta la 10 ani ofertele de cumparare s-au ridicat la 2.286,1 miliarde lei, fata de o valoare initiala a emisiunii de 500 de miliarde de lei. Evolutia inflatiei din acest an a permis bancilor sa obtina o dobanda de 6,75%, Finantele adunand la buget 328,1 de miliarde de lei. Pentru bondurile cu scadenta la 7 ani, dobanda acceptata a fost de 7%, M.F. plasand intreaga emisiune, care a avut o valoare de 500 de miliarde de lei.

La cele doua emisiuni cu scadenta la cinci, dobanda acceptata de Finante a fost de 7,25%, in crestere fata de martie, fiind plasate bonduri in valoare totala de 2.786 de miliarde de lei.

Presiunile inflationiste, datorate cresterii preturilor la utilitati, au condus la o crestere a dobanzii bondurilor cu scadenta la 3 ani, care de la 6,75%, in martie, au urcat la 7,75%. Valoarea emisiunii a fost de 1.200 de miliarde de lei, insa ea a fost suprasubscrisa pana la 1.521,1 de miliarde de lei.

Dobanda a ramas identica, 7,50%, cu cea din martie la bondurile cu scadenta la doi ani. Valoarea emisiunii a fost de 800 de miliarde de lei, fiind vandute insa bonduri in valoare de 1.601,1 de miliarde de lei.

Conform unui comunicat al BNR, titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau, la sfarsitul lui martie, 49.016 de miliarde de lei (in scadere cu 11,9 % fata de februarie). In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau echivalentul a 116 milioane de euro (in crestere cu 5,1%).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri