Flamingo ar putea deveni prima companie inregistrata in Romania prezenta pe o piata externa de capital dupa ce anul trecut grupul olandez A&D Pharma, asociatul unic al A&D Pharma Romania, s-a listat la Bursa din Londra, printr-o oferta publica initiala in cadrul careia a vandut 30% din actiuni, pentru 120 de milioane de euro.
Flamingo International, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de retail de IT, intentioneaza sa se listeze pe pietele externe prin emiterea de certificate de detinere de actiuni (Global Depositary Receipts - GDR), aceasta operatiune urmand sa aiba loc pe piata londoneza.

Pentru moment, nu intentionam sa ne listam la Bursa de la Londra, ci doar vom emite certificate de detinere de actiuni, ne-a declarat Dragos Simion, vicepresedintele companiei.

Practic, emisiunea de certificate de depozit da posibilitatea emitentilor sa acceada pe piete internationale puternice. Certificatele de depozit (Depository Receipts) sunt titluri de valoare derivate, negociabile, emise de regula ca titluri nominative in forma dematerializata, evidentiate prin inscrieri in cont.

Sub forma Ceritificatelor Globale de Depozit au mai fost cotate pe bursa din Londra si actiunile Bancii Turco-Romane, banca intrata in faliment in 2000.

Dragos Cinca (foto), presedintele Flamingo International SA (FLA), a vandut vineri 6,74% din capitalul social al grupului, pentru suma de 19,4 milioane lei (5,8 milioane euro).

Dragos Cinca a vandut 52,5 milioane actiuni Flamingo, la pretul de 0,37 lei/titlu, in valoare totala de 19,4 milioane lei.

Un pachet de 49,5 milioane actiuni, reprezentand 6,35% din capitalul social al Flamingo International SA (FLA), a fost transferat vineri pe platforma Bursei de Valori Bucuresti (BVB), prin patru tranzactii speciale in valoare totala de 18,3 milioane lei (5,45 milioane euro).

Restul actiunilor, trei milioane, au fost transferate pe piata tranzactiilor comune (segmentul regular). Aceste transferuri fac parte dintr-un lung sir de vanzari de pachete importante ale Flamingo.

Dupa aceasta tranzactie speciala, Dragos Cinca ramane actionarul cu cea mai mare detinere in cadrul Flamingo International, a carei capitalizare bursiera este in prezent de 86 milioane de euro.

Aceasta tranzactie vine dupa o perioada extrem de activa pentru Flamingo, reprezentand o confirmare a faptului ca suntem pe drumul cel bun, dupa restructurarea companiei si incheierea procesului de fuziune cu reteaua retailerului Flanco, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

Ma bucura cresterea free-float-ului emitentului FLA si a interesului crescut al investitorilor. Largirea bazei de investitori institutionali puternici creeaza premise solide pentru o capacitate de finantare sporita pe termen lung, care sa sustina proiectele agresive de dezvoltare ale grupului. De asemenea, in masura in care investitorii de retail ai pietei de capital se vor ralia, atunci FLA devine un candidat real pentru a accede la categoria intai de tranzactionare. Nu in ultimul rand acest free-float crescut ajuta in programul de emitere de GDR-uri pe care emitentul il analizeaza in prezent, a completat vice-presedintele Flamingo International, Dragos Simion.

Pe 28 februarie, Bank Austria Creditanstalt a raportat o detinere de 14,53%, dupa vanzarea a 3,9% din actiunile Flamingo, pentru suma de 10,64 milioane lei (3,2 milioane euro). in ultima luna, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a raportat vanzarea a 15,84 milioane actiuni, reprezentand 2% din capitalul social al Flamingo International, ceea ce reduce pana la 12,53%, participatia BA-CA la Flamingo.

Tot la sfarsitul lunii februarie, Flanco Holding a anuntat vanzarea unui pachet de 14,44% din capitalul social al companiei Flamingo International in urma unei tranzactii speciale, in valoare totala de 36 milioane lei (10,7 milioane euro).

Flamingo International SA a afisat pe 2006 o pierdere de 12,9 milioane lei, din cauza consolidarii grupului dupa preluarea companiei Flanco, dupa ce in anul precedent compania a obtinut un profit de opt milioane lei. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 6,3% pana la 193,7 milioane lei fata de anul anterior, cand a afisat afaceri de 206,8 milioane lei.

Capitalul social al companiei este de 77,9 milioane lei, divizat in 779 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalul actionar al companiei este Dragos Cinca, detinea inaintea acestor raportari un pachet de aproape 40% din capitalul social, iar fondul de investitii QVT detine 10,22%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri