Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat compania ING Asigurari de Viata ca administrator de fonduri de pensii facultative si a prospectului schemei de pensii facultative ING Clasic, a anuntat Comisia.

ING a devenit, astfel, prima companie autorizata de CSSPP pentru a opera pe piata pensiilor private facultative (pilonul III). De asemenea, in luna martie, ING Asigurari de Viata a notificat CSSPP pentru obtinerea autorizarii prospectului celui de al doilea fond de pensii facultative.

De asemenea, conform comunicatului Comisiei, un administrator poate face publicitate prospectului schemei de pensii facultative numai dupa autorizarea acestuia de catre CSSPP. Alte companii care asteapta avizul ca administratori de pensii private facultative sunt BCR Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata si Allianz tiriac.

Primele contributii la fondurile de pensii private facultative se vor strange la sfarsitul lunii mai, a estimat presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Suntem foarte aproape de a acorda autorizatii de administrare celor care au solicitat acest lucru, iar dupa obtinerea autorizatiei si a prospectului de scheme de pensii private, vor infiinta fonduri. Iar infiintarea fondurilor nu va dura foarte mult, a spus, la sfarsitul lunii martie pentru NewsIn, Oancea.

Sistemul pensiilor facultative sau pilonul III de pensii va fi finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 euro pentru angajator si 200 euro pentru angajat.

Potrivit unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 euro pe o perioada de 25 ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 euro lunar, pe timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de 7%, in euro. Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 ani de cotizare ar insuma 6.000 euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 euro, ceea ce ar putea conduce la o pensie lunara de 140 euro, pe timp de 15 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri