În primele trei luni ale acestui an, românii au ales protecția oferită prin asigurările de viață, mai mult decât au făcut-o în fiecare dintre perioadele similare din ultimii 5 ani. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creștere de 11,6% față de trimestrul I din 2020, depășind nivelul de 688 milioane lei.

Aproape o treime dintre români și-ar plasa disponibilitățile financiare în asigurările de viață, cu 6% mai mult decât în 2020, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de UNSAR împreună cu IRES1. Primele trei motive care i-ar determina pe românii care nu s-au asigurat încă să încheie o asigurare de viață le reprezintă veniturile mai mari (35%), o experiență nefericită a unui cunoscut a cărui familie a fost afectată (31%) și o informare mai bună despre beneficiile asigurărilor (27%).

„Rolul fundamental al asigurărilor de viață este să ofere protecție financiară, precum și modalități de economisire pe termen lung. Dezvoltarea acestui sector ar putea susține o societate echilibrată, mai puțin vulnerabilă din punct de vedere financiar”, a declarat Adrian MARIN, Președinte, UNSAR.

Un nivel totuși mic față de media europeană

Chiar dacă datele arată creșteri însemnate, ponderea asigurărilor de viață în totalul sectorului de profil din România se află la un nivel modest comparativ cu celelalte state analizate ale Uniunii Europene. Dacă în România asigurările de viață reprezentau la nivelul anului 2020 circa 19% din piață, cu o medie în țările din Europa Centrală și de Est de peste 31%, în alte țări din Europa procentul depășește 50% - ceea ce indică în continuare potențialul deosebit al pieței locale, dar mai ales deficitul de protecție a populației din țara noastră.

Populația României continuă să fie extrem de vulnerabilă în fața riscurilor, conform studiului „Asigurările de viață, instrument de protecție pentru familie”, realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți. Analiza arată că pentru multe familii din țara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire - ce se pot solda chiar și cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. Astfel, asigurările de viață sunt o soluție concretă și ușor accesibilă pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând astfel protecția oferită de sistemul public.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri