Leul a urcat ieri la Bucuresti la cea mai inalta cotatie a ultimilor patru ani si patru luni fata de euro, de 3,3373 lei/euro, aceasta evolutie fiind explicata, in primul rand, prin faptul ca piata este inundata de valuta si, in al doilea rand, prin influenta monedelor internationale asupra monedei nationale.

ôCred ca se vede efectul remitentelor de la lucratorii romani in strainate dar si faptul ca Yenul s-a depreciat a permis o reaprindere a interesului pentru piete emergente si implicit Romaniaö, a explicat pentru Wall-Street Florin Citu, economistul sef al ING Bank Romania.

Cursul afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu 46 lei vechi fata de euro (0,14%) de la 3,3419 lei/euro, cat era marti, la 3,3373 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 2 decembrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 33.282 lei vechi (echivalentul a 3,3282 lei noi) pentru un euro.

In opinia lui Florin Citu, ar trebui sa ne asteptam la o apreciere a leului zilele urmatoare, cel putin pe termen foarte scurt, mai precis in urmatoarele doua luni.

ôIn schimb, ma astept la o corectie majora a leului pe termen mediu. Este greu de spus cand anume, insa cu fiecare crestere deficitului de cont curent si a celui bugetar suntem mai aproape de momentul cand leul va ceda foarte mult in favoarea euroö, a completat analistul ING.

Vestea deprecierii euro este favorabila pentru cei care au de rambursat credite in aceasta moneda.

Pe fondul scaderii euro si moneda americana a coborat pana la un minim record al ultimilor sase ani. Practic, dolarul american a coborat pentru prima data in acest an sub nivelul de 2,5 lei. Leul s-a apreciat miercuri si fata de dolar, pana la cea mai inalta cotatie a ultimilor sase ani si patru luni fata de euro, de 2,4992 lei/dolar, ca efect combinat al intaririi monedei nationale fata de euro si al deprecierii dolarului pe pietele internationale.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, ieri, un curs oficial de 2,4992 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 0,14% a leului fata de nivelul din ziua precedenta a dolarului, cand cursul era de 2,5026 lei/dolar. intarirea leului a dus cotatia leu/dolar la un nivel care nu a mai fost atins din 8 noiembrie 2000, cand BNR a afisat un curs de 24.975 lei vechi (echivalentul a 2,4975 lei noi) pentru un dolar.

Cursul mediu de schimb al monedei europene va fi de 3,10 lei in ultimii doi ani inainte de adoptarea euro, planificata pentru 2014 in programul de convergenta aprobat de guvern, potrivit variantei preliminare de primavara a prognozei pe termen mediu a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Estimarile CNP arata o apreciere a monedei nationale cu aproximativ 12% fata de euro in intervalul 2006 - 2013. Anul trecut, cursul mediu de schimb a fost de 3,5250 lei/euro.

CNP estimeaza un curs mediu de schimb de 3,40 lei/euro pentru acest an si de 3,30 lei/euro pentru anul viitor. Aprecierea nominala a leului va continua intr-un ritm similar si in anii urmatori, prognoza CNP indicand un curs mediu de schimb de 3,25 lei/euro in 2009, 3,20 lei/euro in 2010 si de 3,15 lei/euro in 2011.