Bancpost, a sasea banca din Romania din punct de vedere al activelor bancare, a afisat in 2006 un profit net de 25,5 milioane lei (7,2 milioane euro), datorat efectelor pozitive ale restructurarii, dupa ce in 2005, banca a inregistrat pierderi de 1,2 milioane euro.

Banca si-a mentinut cota de piata la un nivel de 4,5%, "exceptand creditele externalizate". Volumul total al activelor, respectiv 7,7 miliarde lei (aproximativ 2,3 miliarde euro echivalent) la sfarsitul lunii decembrie 2006, a marcat o crestere cu 46,8% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Bancpost si-a dublat portofoliul total de credite, majorandu-si cota de piata la 4,9% la sfarsitul anului de la 4,1% in 2005, a informat un comunicat al bancii, care prezinta datele financiare calculate dupa standardele internationale de contabilitate.

La sfarsitul anului 2006, ponderea creditelor neperformante in total portofoliu a fost de numai 0,67 %. "Acesta a constituit unul dintre motivele pentru care in noiembrie 2006 Fitch Ratings a crescut rating-ul Bancpost la A- pentru creditele in valuta pe termen lung, cu perspectiva stabila", spune Bancpost.

Creditele ipotecare au avut cea mai mare crestere de cota de piata, de la 8,1% in 2005 la 10,5% in 2006. La creditele corporative, Bancpost si-a majorat cota de piata la 4,0% de la 3,1%, in aceeasi perioada. Aceste cote nu includ creditele externalizate, a precizat banca. Valoarea depozitelor a crescut cu 50,3 %, depozitele pentru companii majorandu-se cu 49%, iar cele de retail cu 51,5 %.

Banca a lansat anul trecut serviciul F@stbanking pentru gestionarea fondurilor proprii ale clientilor si servicii de plati automate prin intermediul celor 43 de automate de depunere de numerar (APS) instalate in unitatile bancii. Bancpost a finalizat in 2006 programul de restructurare inceput in urma cu doi ani, prin care si-a propus implementarea modelului de afaceri al actionarului sau majoritar, Eurobank EFG Group, se mai arata in comunicat.

Actionarul majoritar al Bancpost, Eurobank EFG Group, este prezent in Romania si prin Euroline Retail Service IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services si EFG IT Shared Services. "in curand isi vor incepe activitatea EFG Eurolife Asigurari de Viata si EFG Eurolife Asigurari Generale. Prin cooperarea cu aceste entitati financiare, Bancpost va oferi clientilor sai produse integrate", se arata intr-un comunicat citat de NewsIn.

EFG Eurobank Ergasias, actionarul majoritar al Bancpost a anuntat la inceputul lunii februarie ca divizia sa din Romania a contribuit la rezultatul grupului cu un profit net de 4,3 milioane euro in 2006 si ca a inregistrat un venit din activitatea de baza de 142,2 milioane euro, cu 23,5% mai mare fata de cel din 2005.

Bancpost este controlata de EFG Eurobank Ergasias SA (Eurobank EFG), a doua banca din Grecia, cu active de circa 50,4 miliarde euro. La sfarsitul anului trecut, grupul Eurobank EFG avea peste 19.000 de angajati in Grecia si in strainatate si opera o retea de distributie de peste 1.200 de unitati si canale alternative. in ultimii ani, Eurobank EFG a lansat operatiuni in Bulgaria, Romania, Serbia, Turcia si, la inceputul anului trecut, a intrat pe pietele din Polonia si Ucraina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri