Raiffeisen Bank, acuzată de practici comerciale incorecte, a pierdut definitiv un proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în care nu mai puţin de 14.000 clienţi sunt afectaţi iar prejudiciu creat debitorilor este de peste 10 milioane de euro, potrivit unuei estimări făcută anterior de bancă.

"Prin operaţiuni de restructurare a unor contracte de credit încheiate anterior anului 2010, profitând de starea de vulnerabilitate a debitorilor aflaţi în dificultate de plată, Raiffeisen Bank a majorat semnificativ dobânzile pe toată perioada contractuală, sub promisiunea eliminării unor comisioane care, în fapt, au fost introduse în rata de dobândă aferentă creditului. Pe cale de consecinţă, pentru o facilitate acordată debitorului pe o perioadă scurtă de timp (6 luni), acesta urma să plătească o rata a dobânzii majorată cu 20% pentru toată perioada contractuală rămasă până la scadenţă", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Credere.

Asociaţia menţionează că practica băncii a fost sancţionată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor prin Ordinul emis de Preşedintele ANPC nr. 280/09.07.2014, în conformitate cu Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte.

Dosarul are ca obiect anulare act administrativ, respectiv anularea Deciziei 280/2014 a ANPC cu referire la metoda de restructurare prin includerea comisionului de administrare în marja de dobândă.

Raiffeisen Bank a contestat Ordinul respectiv, iar prin hotărâri succesive ale Curţii de Apel Bucureşti (sentinţa civilă nr. 952/17 martie 2017), respectiv ale Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie (decizia civilă nr. 647/06 februarie 2020), instanţele de judecată au constatat caracterul legal al măsurii dispuse de ANPC, banca având obligaţia de a returna către debitorii afectaţi sumele de bani achitate în plus cu titlu de dobândă, de la momentul operaţiunii de restructurare şi până în prezent.

Credere menţionează că a avut recent o întrevedere cu conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, primind asigurări că autoritatea va depune toate diligenţele pentru implementarea de către Raiffeisen Bank a hotărârii definitive pronunţate de către instanţa de judecată. Potrivit surselor oficiale, prejudiciul ar depăşi semnificativ estimarea realizată de Raiffeisen la 10 milioane de euro, din moment ce Ordinul nr. 280/09 iulie 2014 se aplică tuturor celor 14.000 de clienţi afectaţi, indiferent de statusul contractului de credit: activ sau inactiv.

Asociaţia Credere pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor a fost înfiinţată în anul 2018, la iniţiativa unui grup de consumatori care în ultimii 11 ani s-au implicat în demersuri ce au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare.

Reacția reprezentanților Raiffeisen

Reprezentanții Raiffeisen Bank au declarat că banca va restitui clienților eventualele sume colectate în plus. Mai jos, reacția integrală a Raiffeisen:

”Decizia instanței este din anul 2020 și nu stabilește sume de plată de către bancă. În baza deciziei banca a trecut la implementarea ordinului ANPC în conformitate cu care comisionul de administrare nu putea fi inclus în marja de dobândă la restructurarea creditelor. Astfel, după refacerea calculelor potrivit principiului că marja de dobânda și comisionul sunt elemente distincte, banca va restitui clienților eventualele sume colectate în plus, iar în situația clienților la care din acest calcul ar rezulta sume de plătit în plus de către clienți, banca va renunta la aceste sume pentru a nu- i afecta pe clienți. Toate aceste aspecte au fost comunicate de către banca ANPC la sfârșitul anului 2020. Impactul acestor măsuri nu poate fi determinat cu exactitate în acest moment”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri