Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat publicitatii Regulamentul nr. 12/2004, prin care vor fi introduse doua tipuri noi de tranzactii bursiere: cele cu valori mobiliare obtinute prin imprumut si cele prin Internet, pe baza contractelor la distanta. Noul regulament va intra in vigoare de la 1 iulie 2005.
Brokerul va putea sa-si imprumute clientul

Companiile de brokeraj care realizeaza operatiuni pe piata de capital din Romania vor avea posibilitatea sa deruleze operatiuni cu valori mobiliare sau instrumente financiare derivate pe baza unui credit acordat clientilor pentru cumpararea unor actiuni sau a unui imprumut de titluri destinat efectuarii unor vanzari in lipsa. Aceste operatiuni poarta denumirea generica de "tranzactii in marja". Brokerul are obligatia sa deschida un cont de marja, pe numele persoanelor fizice sau juridice pentru care va efectua acest tip de tranzactii.

La deschiderea unui cont de marja este obligatorie semnarea unui contract, clientul fiind obligat sa depuna o garantie (marja) reprezentand echivalentul a cel putin 50% din valoarea de piata a valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate. Marja reprezinta nivelul minim pe care clientul trebuie sa-l mentina in cont.

Compania de intermediere poate solicita clientilor constituirea marjei initiale intr-un procent mai mare de 50%, precum si mentinerea unui nivel al marjei mai ridicat decat 25% din valoarea curenta de piata a valorilor mobiliare, in functie de nivelul de risc al titlurilor astfel achizitionate. Lista valorilor mobiliare admise la tranzactionare care pot face obiectul cumpararilor in marja sau in lipsa ori al imprumuturilor de valori mobiliare va fi actualizata si data publicitatii periodic. CNVM poate dispune excluderea din aceasta lista a unor instrumente financiare.

De asemenea, Comisia poate interzice unei companii de intermediere, in urma analizei pozitiei sale financiare si a tranzactiilor realizate de aceasta, sa efectueze tranzactii in marja.

Vom putea cumpara actiuni de pe Internet


Potrivit aceluiasi regulament al CNVM, societatile de servicii de investitii financiare vor avea posibilitatea sa realizeze tranzactii prin intermediul Internetului. Pentru a presta astfel de servicii, o companie de brokeraj trebuie sa incheie contracte cu furnizorii de Internet si alte societati implicate in acest proces. Societatile de brokeraj trebuie sa asigure verificarea identitatii investitorului, atunci cand acesta acceseaza sistemul si sa protejeze site-ul impotriva oricarui acces neautorizat.

Clientii vor avea doua parole de acces. Prima este necesara pentru vizualizarea ordinelor de vanzare/cumparare de instrumente financiare, a limitelor de tranzactionare si a balantei portofoliului propriu de instrumente financiare, iar a doua parola permite introducerea ordinelor respective, precum si transferul de instrumente financiare si/sau numerar.

O societate care presteaza servicii de investitii financiare in baza unui contract la distanta poate utiliza ca mijloc de comunicare telefonul, faxul, Internetul sau sistemul automatizat de apel fara interventie umana. Pentru validitatea incheierii unui contract la distanta, SSIF trebuie sa solicite si sa obtina, in prealabil, consimtamantul scris al investitorului. Regulamentul CNVM nr. 12/2004 introduce reguli si proceduri in aplicarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, referindu-se in special la serviciile de investitii financiare.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri