Cu birouri în Franța, Belgia, Olanda și Germania și cu fondul american Marlin Equity, devenit acționar majoritar în luna mai, după un acord evaluat la 200 de milioane de euro, FinTech-ul iBanFirst a decis să-și accelereze extinderea în Europa de Est și a deschis un birou în București. Ne-am întâlnit cu Pierre-Antoine Dusoulier, fondator și CEO al fintech-ului francez și cu Alin Latu, proaspăt desemnat șef al operațiunilor pe România.

FinTech-ul francez le oferă companiilor o platformă online care le permite să efectueze tranzacții în peste 30 de valute, concentrându-se pe gestionarea riscurilor care apar în urma schimburilor valutare.

Vino alături de noi pe 5 și 6 octombrie la Future Banking Summit pentru a afla care sunt ultimele inovații din digital banking și FinTech. Te poți înscrie gratuit AICI.

”Dacă ești un business care în activitatea sa trebuie să apeleze la schimbul valutar și are tranzacții în jurul a cel puțin 500.000 de euro pe an, ne poți fi client. Avem în portofoliu și companii cu cifre de afaceri ce ajung la 2 miliarde de euro”, precizează Pierre Dusoulier pentru wall-street.ro.

Înaintea de a semna acordul cu fondul american Marlin Equity, ce are investiții care se ridică la 7,5 miliarde de euro, sumele atrase de către iBanFirst de la fondurile cu capital de risc totalizau 46 de milioane de euro, iar surse citate de publicațiile internaționale precizau la jumătatea anului trecut că fintech-ul are venituri anuale de circa 17 milioane de euro.

Pierre Dusoulier nu a oferit o cifră clară în ceea ce priveste veniturile pe care se așteaptă ca business-ul cu peste 4.000 de clienți să le înregistreze în 2021, însă a precizat că acestea vor depăși cu siguranță cifra apărută anul trecut în publicațiile internaționale.

”În acest moment avem un volum al tranzacțiilor de 2 miliarde de euro pe lună”, precizează Pierre Dusoulier pentru wall-street.ro, punctând faptul că această sumă reprezintă o dublare față de anul trecut.

De ce a ales iBanFirst să-și deschidă biroul în România?

Fondatorul fintech-ului enumără mai multe motive pentru care au ales să deschidă biroul din țara noastră, însă din perspectiva modului în care funcționează business-ul pe care-l conduce, faptul că suntem în Uniunea Europeană și nu am trecut încă la moneda euro îi oferă un avantaj puternic.

”Având în vedere că România este un stat membru al Uniunii Europene, reglementările ne permit să ne desfășurăm activitatea aici cu licența obținută în Belgia. În plus, nu a trecut la moneda euro. În Franța, o mulțime de companii au tranzacții de peste 500.000 de euro, însă fac afaceri cu parteneri din alte țări ale Uniunii Europene care folosesc aceeași monedă și nu au nevoie de operațiuni de schimb valutar”, precizează CEO-ul iBanFirst, menționând și deschiderea pieței locale pentru zona de fintech, oferind exemplul Revolut, care a ajuns rapid la peste 1 milion de conturi după inaugurarea biroului local.

După 6 săptămâni de la începerea operațiunilor pe plan local, Alin Latu, country manager iBan First România, precizează că au atras 50 de clienți, din sectoare precum IT&C, retail sau construcții. Obiectivul lui e să aducă 150 de clienți până la finalul anului și să-l depășească pe cel inițial, de 500 de clienti până la finalul anului 2022.

Cum se diferențiază iBanFirst de competitorii din regiune?

Fondatorul fintech-ului francez punctează avansul tehnologic al platformei ca principal diferențiator în competiția cu băncile și fintech-urile din zona în care activează. Din cei 215 angajați ai iBanFirst, aproape jumătate lucrează la partea de tehnologie a business-ului, fiind împărțiți în echipe de dezvoltare a produsului sau de analiză a datelor.

Una dintre principalele funcții pe care Pierre-Antoine Dusoulier spune că iBanFirst o pune la îndemâna clienților, spre deosebire de competitorii săi, este cea de ”payment tracker”. Concret, aceasta le oferă business-urilor posibilitatea de a urmări traseul plăților pe care le efectuează, așa cum un simplu consumator poate urmări statusul comenzii pe care o dă prin intermediul unei aplicații de food delivery precum Glovo, Tazz by eMAG etc.

Dincolo de opțiunea ”payment tracker”, fondatorul iBanFirst mizează în cursa cu competitorii din industrie și pe capabilitățile platformei ce țin de Open Banking, care au luat naștere datorită reglementării europene PSD2, respectiv agregarea conturilor și inițierea de plăți.

Concret, iBanFirst îi permite business-ului să vadă în platformă toate conturile bancare pe care le deține și tot din platformă să inițieze transferurile. Practic, utilizator nu mai este nevoit să intre în aplicația băncii pentru a realiza transferul către contul iBAnFirst, ca mai apoi să intre în platformă pentru a derula tranzacția mai departe către partenerul de business.

Vino alături de noi pe 5 și 6 octombrie la Future Banking Summit pentru a afla care sunt ultimele inovații din digital banking și FinTech. Te poți înscrie gratuit AICI.

Furnizarea serviciilor de Open Banking în celelalte piețe în care operează este posibilă datorită unui parteneriat cu fintech-ul nordic Klarna, însă pentru jucătorii din România care au conturi bancare la instituțiile de aici, Pierre Dusoulier și Alin Latu poartă discuții cu fintech-urile locale care activează pe nișa PSD2.

Sursa foto: iBanFirst

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri