Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cea mai veche institutie de credit din Romania, anunta prin strategia de dezvoltare din acest an ca va trece practic din \'epoca de piatra\' a serviciilor financiare si a informatizarii intr-o noua era: cea a dezvoltarii intr-o structura de grup financiar care sa ridice cota bancii in cazul viitoarei privatizari.
In prima mea zi de lucru la CEC, singura informatie relevanta actualizata zilnic pe care am gasit-o se referea la persoanele straine care intrau si ieseau din banca, isi aminteste Eugen Radulescu, presedintele CEC, caruia ii expira in 2009 mandatul de patru ani la conducerea bancii.

Radulescu afirma cu tarie ca in cazul in care, nu ar fi schimbat structura bilantului in ultimii doi ani, CEC ar fi avut astazi pierderi cat tot capitalul bancii, mai ales din cauza schimbarii dobanzilor din aceasta perioada.

Mai mult, seful CEC afirma ca fara o dezvoltare a suportului informatic, banca nu ar fi putut avansa in piata. De altfel, conform spuselor lui Radulescu, informatizare a fost cuvantul care a obsedat in ultimii doi ani conducerea celei mai batrane banci din Romania.

In urma cu doi ani, componenta cea mai sensibila a CEC-ului era sistemul informational, afirma Radulescu. Acesta povesteste cum, in fiecare zi, toate documentele din 1400 de unitati erau colectate fizic fiind transportate cu masina ori bicicleta in alte 78 centre contabile. Circa 2500 de contabili erau angrenati in aceasta activitate, iar balanta zilnica era finalizata dupa trei zile. Mai mult, numai putin de 160 de persoane se ocupau exclusiv de calcule salariale, iar evidenta conturilor se efectua pe produs, nu pe client.

Astazi, toate unitatile bancii sunt conectate in sistemul informatic, din care peste 1000 online. Numarul contabilor a scazut la circa 400, calculele salariale se efectueaza centralizat, de opt persoane, iar balanta contabila se realizeaza, asa cum este normal, la sfarsitul fiecarei zile.

Insa cum se va concretiza strategia CEC-ului de a se dezvolta intr-o structura de grup financiar? Chiar in cursul zilei de ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Eugen Radulescu a afirmat ca CEC va deschide o banca pentru locuinte in acest an si si va dezvolta activitati de leasing.

CEC va fi actionarul unic al bancii pentru locuinte, potrivit lui Radulescu, care a mentionat ca sumele necesare lansarii bancii sunt prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli din 2007, aprobat de actionari.

Citeste si Bancherii se inghesuie pe nisa bancilor pentru locuinte

CEC a primit o oferta din partea uneia din aceste doua banci pentru a distribui produsele de economisire - creditare prin reteaua bancii, cea mai extinsa din tara in acest moment, cu 1.364 de unitati, insa presedintele CEC a spus ca institutia pe care o conduce doreste sa isi dezvolte propria activitate de acest tip, pentru care urmeaza sa aduca "know how" din strainatate.

Bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat deja de actionari, prevede alocarea unei sume de 170 de milioane de lei pentru investitii in dezvoltarea sistemului informatic, a activitatii de carduri si pentru celelalte produse pe care institutia doreste sa le dezvolte.

Mai mult, CEC intentioneaza sa atraga fonduri in prima jumatate a anului fie prin emisiune de obligatiuni, fie prin imprumuturi sindicalizate, pentru a-si finanta dezvoltarea ofertei de produse financiare in valuta, a spus miercuri presedintele bancii, Eugen Radulescu.

Radulescu nu a precizat care este valoarea estimativa a imprumuturilor in valuta pe care le-ar putea contracta CEC, dar a spus ca o prima actiune in acest sens va avea loc in prima jumatate a acestui an, iar "modalitatea de atragere a fondurilor va fi stabilita in functie de conditiile pietei". Radulescu nu a exclus nici utilizarea altor formule de a atrage valuta, fara a da detalii referitoare la acestea.

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut un profit brut de 24 milioane lei in primul trimestru al acestui an, cu 60% mai mare decat cel afisat pentru acelasi interval al anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite cu 60% in ultimul an, potrivit datelor financiare ale bancii.

In primul trimestru din 2005, casa de economii a afisat pierderi.

Creditele acordate clientilor nebancari au crescut cu 60% fata de primul trimestru al anului trecut pana la 3,5 miliarde lei (1,04 miliarde euro) la 31 martie 2007. Volumul creditelor acordate populatiei si firmelor de CEC in primele trei luni ale anului a crescut de peste cinci ori (plus 425%) fata de intervalul similar din 2007.

Depozitele atrase de la clienti au depasit 6 miliarde lei (1,8 miliarde euro) la finalul primului trimestru al acestui an, in crestere cu 18% fata de perioada similara din 2006 si cu 37% fata de acelasi interval din 2005.

CEC a emis pana in prezent circa 280.000 de carduri. I nformatizarea bancii se apropie de sfarsit, astfel incat in prezent aproape trei sferturi (73,7%) din unitatile bancii sunt conectate online cu baza centrala de date a institutiei. Din totalul de 1.364 de unitati ale bancii, 1.005 unitati sunt informatizate, iar restul de 359 de sucursale si agentii sunt conectate offline si banca estimeaza ca acestea vor fi conectate in cel mai scurt timp.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri