Companiile specializate vor putea administra simultan fonduri de pensii facultative (pilonul III) si un singur fond de pensii administrat privat sau obligatoriu (pilonul II), cu conditia sa indeplineasca anumite prevederi, a informat, consultat de NewsIn, arbitrul pensiilor private.

Consiliul Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a transmis miercuri spre dezbatere publica proiectul normei privind autorizarea societatii de pensii ca administrator al fondurilor de pensii facultative (pilonul III) si al unui fond de pensii administrat privat (pilonul II). Potrivit informatiilor afisate pe site-ul institutiei, termenul limita de transmitere a opiniilor se va incheia pe 12 mai, iar proiectul de norma a fost publicat pe site-ul CSSPP, la sectiunea dezbatere publica.

Desi au existat anumite semne de intrebare in aceasta privinta, arbitrul pensiilor private a decis ca societatea de pensii sa poata administra si fonduri facultative si un fond de pensii administrat privat. Societatea de pensii poate fi constituita in baza legii nr. 204/2006 privind pensii facultative sau a legii nr. 411/2004 privind pensiile administrate privat si va necesita doua decizii de autorizare din partea CSSPP, in cazul in care administratorul va dori sa opereze cu aceeasi firma pe pilonul II si III.

Prevederile cumulate ale celor doua legi, precum si ale normelor CSSPP, obliga respectiva companie sa sa depuna la CSSPP, pentru fiecare cerere de autorizare, in mod separat, toate documentele necesare prevazute in legislatia mentionata. in plus, societatea va necesita un capital social minim de 5,5 milioane euro, echivalent in lei, din care echivalentul in lei al 1,5 milioane euro va fi destinat exclusiv pilonului III, iar patru milioane euro fondului de pensii administrat privat.

Norma CSSPP mai obliga pe administratorii care doresc sa activeze pe cei doi piloni cu aceeasi societate sa separe activele si pasivele fiecarui fond administrat.

In plus, fiecare fond va avea o contabilitate proprie, separata, fara posibilitatea transferului intre fonduri sau intre fonduri si administrator. " CSSPP va interzice, astfel, societatilor de pensii orice transfer intre activele, pasivele, veniturile si cheltuielile privind desfasurarea activitatii de administrare a unui fond de pensii administrat privat si activele, pasivele, veniturile si cheltuielile aferente activitatii de administrare a fondurilor de pensii facultative", se spune intr-un comunicat al Comisiei



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri