Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat 400 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 73 de luni, la un randament mediu de 3,75% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), potrivit Agerpres.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 697 milioane de lei.

Urmează o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 405 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Mulți economiști consideră că este o greșeală împrumutarea excesivă pe care guvernul a făcut-o în ultima perioadă, pentru că în acest moment țara se află într-o situație de creștere economică. Împrumuturile vor crește automat atunci când va urma recesiune, iar atunci România se va afla într-o situație foarte grea, potrivit poziției anumitor experți în finanțe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri