Romania va putea adera la zona euro in momentul in care va fi pregatita sa o faca, a spus presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a lansat un mesaj de continuare a reformelor si a negat ca ar exercita presiuni pentru adoptarea monedei euro.
"Incurajam continuarea reformelor in Romania, care are deja foarte multe realizari importante", a spus potrivit NewsIn seful BCE, la conferinta de presa organizata dupa sedinta de politica monetara a institutiei cu sediul la Frankfurt.

"Romania a avut un numar impresionant de parametri economici atinsi in 2006", a mai spus Trichet si a adaugat ca acest lucru nu reprezinta o motivatie ca Romania sa se opreasca in acest punct. "Incurajam Romania sa continue sa faca reforme", a insistat presedintele BCE.

Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007. Uniunea Europeana s-a extins prima oara la 1 mai 2004, cu zece state, printre care si Slovenia. Slovenia a aderat la zona euro la 1 ianuarie 2007, ceea ce creste la 13 numarul tarilor care folosesc moneda europeana. Alte patru tari, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania, au intrat in ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, care este anticamera zonei euro.

Celelalte cinci state care au aderat la UE si-au amanat aderarea la euro, ceea ce reflecta schimbarea generata pe de o parte de necesitatea de a respecta noi reguli stricte si pe de alta parte de a face ca economiile din zona euro sa fie mai flexibile, potrivit Reuters. BCE a decis astazi sa mentina dobanda cheie la nivelul de 3,75% in zona euro.

BCE va mentine dobanda la 3,75%

Consiliul guvernatorilor al Bancii Centrale Europene (BCE) a decis sa pastreze dobanda cheie la 3,75%, pe baza analizei conditiilor economice si monetare din zona euro, care sustin acesta decizie, a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

"Informatiile pe care le-am avut la dispozitie de la ultima noastra sedinta de politica monetara sustin decizia pe care am luat-o in martie, privind cresterea dobanzii cheie. Aceste informatii au aratat si ca stabilitatea preturilor pe termen lung este amenintata de unele riscuri, iar monitorizarea atenta a tuturor acestor evolutii este garantata. Este esential sa ne asiguram ca nu se materializeaza riscurile pe termen mediu la adresa stabilitatii preturilor", a spus presedintele BCE.

Jean-Claude Trichet a adaugat ca politica monetara a BCE este in continuare confortabila pentru piete, iar ratele dobanzii sunt moderate. "In zona euro, exista o crestere viguroasa a creditelor, iar lichiditatea este ampla", a adaugat Trichet.

Ultimele informatii economice sustin estimarile BCE privitoare la cresterea dinamica din zona euro. Ultimele estimari ale Eurostat au confirmat ca produsul intern brut (PIB) a crescut in trimestrul al patrulea din 2006 la 0,9%. Pentru intregul an 2006, PIB-ul real a crescut cu 2,7% in zona euro. "Ultimele statistici si ultimele estimari pe care le avem arata ca in prima jumatate a anului 2007 vom asista la o continuare a cresterii economice in zona euro", a estimat seful BCE.

Conditiile actuale arata ca economia zonei euro va avea o crestere soldia. "in ceea ce priveste mediul international, observam o crestere economica regionala mai echilibrata, care, desi s-a temperat usor, este totusi puternica. Conditiile din pietele internationale continua sa sustina nivelul exporturilor din zona euro", a adaugat Trichet, care a mai estimat ca in zona euro cererea interna isi va pastra impulsul actual.

Trichet a mai spus ca inflatia din martie 2007 a fost de 1,9%, fata de 1,8% in ianuarie si februarie, potrivit ultimelor statistici ale Eurostat. "Volatilitatea preturilor energiei din 2006 ar putea afecta, indirect, profilul inflatiei anuale din 2007. Pe baza nivelelor actuale ale pretului petrolului si ale contractelor futures pentru petrol, estimam ca inflatia este posibil sa se tempereze in urmatoarele luni, pentru a se accentua inainte de sfarsitul anului la aproximativ 2%", a declarat presedintele BCE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri