Depozitarul Central a preluat in totalitate operatiunile de compensare si decontare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar pe 10 aprilie a fost prima zi de decontare, a declarat presedintele consiliului de administratie al Depozitarului, Sergiu Ovidiu Pop.

"Prin pozitionarea ca centru nodal pentru regiune, Depozitarul Central va sigura decontarea si inregistrarea tranzactiilor incheiate pe alte burse", a declarat Sergiu Ovidiu Pop, presedintele consiliului de administratie al Depozitarului Central. "Unul dintre obiectivele institutiei este sa devina interoperabil, adica sa poata opera in relatie cu alti depozitari centrali din regiune, iar tranzactiile de oriunde sa poata fi decontate la Bucuresti", a mai spus Pop.

Depozitarul Central are un capital social de peste 3 milioane euro si administreaza peste 10 milioane de conturi pentru aproximativ jumatate din populatia Romaniei, in cele 14 agentii din toata tara, potrivit NewsIn. In Bucuresti si judetul Ilfov se regasesc 11,6 milioane de detinatori de instrumente financiare, care reprezinta 11,4% din numarul numarul total al acestora. Depozitarul Central isi va majora capitalul social pana la 5 milioane euro.

Depozitarul Central a devenit functional la inceputul acestui an, insa nu putea realiza decat activitatea de registru. Prin autorizatia primita de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) la inceputul lunii martie, institutia poate indeplini si operatiunile post tranzactionare. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat pe 14 decembrie 2006 functionarea Depozitarului Central, care a preluat serviciile de depozitare si registru de la Societatea Nationala de Compensare Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare SA (SNCDD).

Depozitarul Central are 22 de actionari. Cel mai mare actionar, fiind BVB controleaza 54,51% din capitalul Depozitarului, bancile 8,15%, emitentii (societatile listate) au 17,15%, iar restul capitalului social este detinut de alti actionari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
TBI Bank: Creditarea online a explodat după startul pandemiei
Setari Cookie-uri