Ministrul Finanțelor propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanțiilor aferente până la data de 31.12.2021. Totodată, se prelungește și perioada de plată a grantului până la data de 31.10.2022, în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.

De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro pentru întreprindere. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii plafonul crește de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro.

Guvernul intenționează să simplifice și să flexibilizeze Ordonanța de urgență nr. 46/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial şi a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia.

„În urma consultărilor cu finanțatorii implicați în Program, a asociațiilor profesionale ale instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare, se propune eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat, fiindcă operațiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanții în mod obișnuit. În lipsa acestei modificări, finanțările de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potențialii beneficiari”, potrivit Ministerului.

Totodată, este necesară și modificarea procedurii de recuperare a creanțelor rezultate din plata garanțiilor emise pentru finanțările acordate în cadrul Programului, în sensul evidențierii cât mai clare a rolurilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv a finanțatorilor în această procedură, odată cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat.

Prin corelarea măsurilor adoptate cu cele prevăzute în aprobarea Comisiei Europene privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19, se asigură compatibilitatea măsurilor de ajutor de stat avute în vedere cu legislația europeană în domeniu.

Sprijinirea IMM-urilor reprezintă o prioritate în contextul incertitudinilor legate de pandemie şi, prin programul IMM Factor, prin care Ministerul Finanţelor va acorda garanţii de stat în valoare de un miliard de lei, acestea vor avea acces la finanţări flexibile şi rapide, a transmis, la începutul anului, ministrul de la acel moment, Alexandru Nazare.

„În contextul incertitudinilor legate de evoluţia pandemiei Covid-19, consider că sprijinirea IMM-urilor reprezintă o prioritate a programului economic pentru anul în curs. Cu toate că decalajele dintre încasări şi plăţi în cazul IMM-urilor sunt accentuate în perioadele de criză, tranzacţionarea prin instrumente de factoring în România are o cotă de aproximativ 10% din piaţa creanţelor, cu un volum de numai 2% din PIB, fapt care ne plasează pe locul 26 între ţările europene. Programul IMM Factor va asigura accesul IMM-urilor la finanţări flexibile şi rapide, având astfel posibilitatea de a-şi acoperi nevoia urgentă de lichidităţi pentru plata furnizorilor sau salariilor angajaţilor. Pentru acest program, Ministerul de Finanţe va acorda, în anul 2021, garanţii de stat în valoare de 1 miliard de lei”, potrivit lui Nazare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri