Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a USR care impune obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile aferente care încasează impozite, taxe şi amenzi precum şi alte obligaţii de plată să accepte plata cu card şi online.

Iniţiativa legislativă a trecut de Senat cu 88 voturi pentru, 1 împotrivă, 37 de abţineri şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională, potrivit G4Media.ro.

Proiectul impune obligativitatea ca instituţiile publice şi companiile aferente care încasează impozite, taxe şi amenzi precum şi alte obligaţii de plată să accepte plata cu card şi online.

Deputatul USR PLUS Viorel Băltăreţu, coiniţiator a declarat că „legea este, incontestabil, benefică românilor, pe care îi scuteşte de stat la cozi la ghişee”.

„Le mulţumim colegilor senatori care ne-au susţinut şi au votat iniţiativa şi, sincer, nu înţeleg votul de abţinere al senatori PNL. Voi urmări traseul legii în Camera Deputaţilor şi sper să aibă un parcurs pozitiv, aşa cum o merită”, a spus parlamentarul USR, potrivit unui comunicat oficial al formaţiunii.

Senatorul USR Claudiu Mureşan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi piaţă de capital, a argumentat că „măsura forţează sistemul de stat să se adapteze vremurilor pe care le trăim”.

„Aceasta este o măsură simplă, dar cu avantaje incontestabile pentru români, care află uşor ce taxe au de plătit accesând informaţiile de pe platformă 24 ore/zi, 7 zile din 7, nu mai trebuie să se deplaseze la ghişeu, plătesc cu cardul printr-un simplu click. Datele statistice ne arată că România ocupă ultimul loc între statele Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale”, a precizat el.

Comisia pentru buget, finanţe şi piaţă de capital a amânat de trei ori emiterea unui raport pentru această iniţiativă datorită interesului manifestat de reprezentanţii instituţiilor, ONG-urilor şi a cetăţenilor obişnuiţi, dar şi dorinţa altor senatori de a participa cu amendamente la forma finală, mai transmite USR.

Instituțiile care nu adoptă măsurile în termen de șase luni ar putea fi sancționate

Redăm mai jos conținutul inițiativei legislative adoptate de Senat:

„1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica și va avea următorul cuprins:

(1) Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit atât fizic, la casierie, cat și online printr-un sistem electronic modern de plată la distanță.

La articolul 2, alineatul (6) se modifica și va avea următorul cuprins:
(6) Instituțiile publice vor prevedea în bugetele proprii creditele bugetare aferente cheltuielilor cu administrarea și operarea terminalelor de plată și a programelor informatice de gestionare a sistemelor electronice moderne de plată la distanță.

La articolul 3, alineatul (1) litera d) se modifica și va avea următorul cuprins:
d) nerespectarea dispozițiilor art. 1 alin. (1)”, se arată în proiectul de lege.
Textul actual al Articolului 3 alin 1 (1) prevede: „Constituie contravenție și se sancționează următoarele fapte:

d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art. 1 alin. (1) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”;
„4. Articolul 4, se modifica si va avea următorul cuprins:

(1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanțelor, împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului, cu consultarea Băncii Naționale a României, modifică în mod corespunzător normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2003, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Prevederile prevăzute la articolul 1, alineatul (1) au un termen de implementare de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se mai arată în actul normativ inițiat de USR și adoptat de Senat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri