Inflația va continua să înainteze pe o pantă ascendentă din cauza scumpirilor la energie și la petrol, iar BNR trebuie să insiste cu măsurile de creștere a dobânzii cheie pentru a stăvili deprecierea monedei, a transmis Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, pentru wall-street.ro.

„Inflația va continua să crească din cauza rundei a doua a creșterii prețurilor la energie și la petrol, precum și pe fondul creșterii celorlalte prețuri și va ajunge la 7% pe final de an”, a declarat reprezentantul CFA.

Inflația a ajuns la cifra de 6,3% în septembrie, potrivit ultimelor date ale INS. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost raportate la electricitate (24,6%), gaze (20,5%), combustibili (16,77) și alimentele (4,26%) față de luna septembrie a anului trecut.

Acest lucru i-a luat prin surprindere pe economiștii din România. Aceștia nu anticipau ca inflația să ajungă mai sus de 5,8%, ținând cont de ultimul sondaj Bloomberg, potrivit lui Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Mai mult decât atât, inflația de bază a urcat de la 3,2% la 3,6% față de anul trecut, ceea ce însemnat de asemenea semnificativ mai mult față de anticipațiile economiștilor. În felul acesta, analiștii BCR anticipează că, fără sprijinul financiar pentru populație la consumul de gaz și electricitate, rata inflației va atinge 6,7% la sfârșitul anului. Aceștia consideră că dacă statul va acorda sprijinul promis pentru consumul la gaz și curent, inflația va coborî la 6% la finalul anului.

Citește și: Scumpiri la foc automat în România. Economiștii sunt mai pesimiști decât Isărescu pentru finalul de an

Creșterea dobânzii cheie: insuficientă acum, trebuie repetată în perioada următoare

Creșterea dobânzii cheie de către Banca Națională a României (BNR) de la 1,25% la 1,5% a fost o măsură bună fiindcă acest lucru era necesar în urma creșterii ratei inflației, însă este doar începutul, iar BNR va trebui să repete această măsură pentru a stopa urcarea puternică a inflației, potrivit lui Adrian Codirlașu.

„Nu cred că este singura creștere a dobânzii cheie, pentru că nu este suficientă. Vor mai trebui măcar trei asemenea majorări din partea BNR pentru a reuși să oprească creșterea ratei inflației. Deocamdată este doar un semnal că BNR este preocupată de creșterea inflației”, a declarat reprezentantul CFA România.

Citește și: BNR suprinde analiștii și decide creșterea dobânzii cheie

Va fi nevoie ca de la nivelul actual de 1,5%, la cât a ajuns dobânda cheie, BNR să o ducă până pe la 2,5% sau 3% pentru ca această măsură să întoarcă inflația pe un trend descendent, nivel la care dobânda cheie ar putea fi crescută în circa șase luni, potrivit lui Adrian Codirlașu, timp în care inflația va continua să crească.

Economistul șef al BCR consideră, de asemenea, că dobânda cheie va fi crescută cu 0,50% la următoarea ședință a Consiliului de Administrație BNR din 9 noiembrie, față de 0,25% cât era anticipația anterioară a analiștilor BCR.

Citește și: Ajunsă la 5%, inflația crește cu viteza bulgărelui de zăpadă. BNR recunoaște că românul de rând este cel mai afectat, dar nu este sigură că scumpirile pot fi oprite

Efectele creșterii dobânzii cheie asupra creditelor

În ultimele sondaje, CFA a susținut că anticipează cel puțin două majorări ale dobânzii cheie de BNR, iar această măsură atrage după sine modificări ale ambilor indicatori după care se calculează dobânzile variabile la creditele bancare (ROBOR și IRCC), potrivit lui Adrian Codirlașu.

La scurt timp după creșterea dobânzii cheie de către BNR, indicele ROBOR la trei luni a crescut puternic și a ajuns la 2,11%, punând presiune pe toți cei care s-au împrumutat de la bănci înainte de 2019 și nu au înapoiat totul, adică pe majoritatea românilor care își rambursează creditele.

„Și IRCC-ul va fi afectat și va crește, după cum a crescut și indicele ROBOR”, a declarat Adrian Codirlașu.

Acest lucru înseamnă că și cei care și-au luat credite cu dobândă variabilă (ipotecare sau de nevoi personale) vor trebui să plătească mai mult băncilor atunci când rambursează rata lunară.

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri