Presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, estimeaza ca euro va scadea in urmatorii 5-6 ani sub valoarea de trei lei, datorita unui ritm mai alert de crestere economica in Romania, comparativ cu cel din zona euro, a declarat seful CEC la un seminar organizat la Sinaia.

"Moneda nationala se va aprecia cu 10%, in 5-6 ani, principalul motiv fiind diferenta dintre cresterea economica anuala in Romania de 5-6% si cea din UE de 2%", a afirmat Radulescu, citat de NewsIn, la seminarul "Dezvoltarea economiei romanesti dupa aderare". In opinia presedintelui CEC, cresterea productivitatii muncii va sustine aprecierea leului in raport cu euro.

Opinia sefului CEC nu coincide cu estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care prevad o apreciere monedei nationale in urmatorii cinci-sase ani pana la un cursul mediu de 3,10 lei/euro.

Anul trecut, cursul mediu de schimb a fost de 3,5250 lei/euro. CNP estimeaza un curs mediu de schimb de 3,40 lei/euro pentru acest an si de 3,30 lei/euro pentru anul viitor. Aprecierea nominala a leului va continua intr-un ritm similar si in anii urmatori, prognoza CNP indicand un curs mediu de schimb de 3,25 lei/euro in 2009, 3,20 lei/euro in 2010 si de 3,15 lei/euro in 2011. In ultimii doi ani ai intervalului de prognoza (2012 si 2013), care coincid cu intervalul in care, potrivit planului de convergenta la zona euro, leul ar trebui sa fie in mecanismul ratei de schimb (ERM2 - Exchange Rate Mechanism), cursul mediu este estimat la 3,10 lei/euro. .

La seminarul de la Sinaia Radulescu a mai estimat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu pregateste, in acest moment, o noua reducere a ratei dobanzii de politica monetara.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Guvernul isi asuma adoptarea euro in cinci ani