În urmă cu câțiva ani, discuțiile din sistemul financiar conturau o atmosferă în care startup-urile FinTech erau văzute ca inamici ai jucătorilor tradiționali. Din ce în ce mai multe colaborări dintre cele două părți au adus la concluzia că cel mai potrivit termen este acela de ”frenemies”, adică colaboratori în ciuda diferențelor dintre cele două părți. Cosmin Curticăpean, CEO și cofondator iFactor, a vorbit în cadrum Future Banking Summit despre care este abordarea FinTech-ului pe care-l conduce în ceea ce privește relația cu sistemul financiar tradițional.

iFactor este o soluție FinTech dedicată finanțării IMM-urilor, despre care Curticăpean spune că a fost dezvoltată concentrându-se pe cum oferi ”value proposition” utilizatorilor finali ai tehnologiei.

”Avem o abordare IPR(Intellectual property rights n.r.) dezvoltată pe conceptul human first, digital first. Ceea ce înseamnă că intotdeauna e important cine este utilizatorul final al tehnologiei. Vorbim de opțiuni ale angajaților din bănci de a folosi un instrument care va oferi valoare foarte bună clienților lor. E foarte important să ai o abordare care să se concentreze pe cum oferi valoare oamenilor din interiorul băncii care o folosesc”, adaugă Cosmin Curticăpean.

Această strategie, explică fondatorul iFactor, ancorează rapid campionii din banca parteneră, care se transformă în apostoli ai produsului tăi, promovând în restul instituției modul în care funcționează.

”Noi nu vindem tehnologie. Mulți oameni din interiorul băncilor confudă outsourcing-ul cu IPR(intellectual property rights). Înseamnă că sunt obișnuiți cu companii care le oferă niște software pe care să-l folosească pe bază de licență, îl adaptează pentru ei etc. Atunci când vine vorba de un FinTech care deține IPR și oferă serviciul e dificil să măsori impactul pentru a înțelege care sunt rezultatele, aici sunt niște provocări”, adaugă Curticăpean, care punctează că această abordare prin prisma proprietății intelectuale asupra produsului face procesul de parteneriere cu o bancă mai complex.

Recomandarea proprietarului iFactor pentru FinTech-urile aflate în aceeași situație este de a se concentra pe programele de accelerare lansate de bănci.

”Abordarea noastră nu a fost de a merge și a vinde tehnologie, ci de a deveni parteneri în programele de accelerare. Prin participarea la aceste programe intri în contact și oferi destul de mult timp pentru a se maturiza relația cu banca. Este mai ușor pentru FinTech-uri să învețe cum lucrează organizațiile și unde pot oferi value proposition potrivit”, adaugă Cosmin Curticăpean.

Urmărește conferința Future Banking Summit integral pe link-ul de mai jos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri