OTP, Banca Transilvania și ING oferă cele mai bune condiții pentru cardurile de credit, atunci când vorbim despre dobânda fixă pe care acestea o percep pentru banii folosiți în afara perioadei „de grație”, caracteristică acestui tip de carduri.

Denumite și carduri de cumpărături, cardurile de credit sunt instrumente financiare prin care băncile le pun la dispoziție clienților lor diferite sume de bani pe care aceștia le pot folosi pentru a face plăți către diverși comercianți, online ori în magazine fizice.

Utilizatorii acestor carduri au un interval de timp stabilit de bancă, numit „perioadă de grație”, în care pot plăti băncii suma pe care au folosit-o pentru a face plăți, perioadă în care nu sunt taxați cu niciun fel de dobândă de creditori. Perioadele de grație variază, de regulă, între 45 și 60 de zile, de la bancă la bancă.

Plățile se fac, în general, în rate eșalonate în funcție de aranjamentele pe care comercianții le au cu banca aleasă de utilizatorul cardului de credit. Unele bănci au acorduri speciale cu anumite companii și oferă anumite bonusuri pentru achizițiile făcute de la acestea.

Citește și: Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit de la o bancă din România în 2021

În cazul în care utilizatorul nu poate să înapoieze băncii suma folosită pentru cumpărături în perioada de grație convenită, acesta este taxat pentru fiecare zi care urmează acelei perioade cu o dobândă. Dobânzile variază de la bancă la bancă, iar diferențele pot fi substanțiale, așa că este bine să fii atent la acest capitol dacă te gândești să-ți iei un card de cumpărături.

Perioada de grație funcționează doar la plățile către comercianți

Perioada de grație, în care utilizatorul nu este taxat cu dobândă, se referă doar la plățile făcute către comercianți. Clienții cu carduri de credit pot să își și retragă banii pe care banca li-i pune la dispoziție pentru a-i folosi în alte scopuri, însă pentru aceasta vor fi taxați direct cu dobânda stabilită de bancă, din ziua în care au făcut retragerea.

Citește și Vrei să te împrumuți? Topul băncilor care oferă cele mai mici dobânzi fixe la un credit de nevoi personale

Creditorii enumerați mai sus, OTP, Banca Transilvania și ING își taxează clienții care folosesc carduri de credit cu o dobândă anuală fixă de 22%-25% și primele două oferă o perioadă de grație de 55 de zile, iar ING 45 de zile. Dintre cele mai mari 10 bănci care funcționează în România, BCR și Garanti practică cele mai mari dobânzi fixe, de 28, respectiv 27,6%.

De menționat este că anumite bănci oferă și dobânzi variabile la cardurile de credit, care sunt de regulă mai mici decât dobânzile fixe, așa cum se întâmplă și la creditele de nevoi personale sau la creditele ipotecare. În acest sens, BRD practică o dobândă variabilă egală cu IRCC+10,60%, rezultând o DAE de 12,44%, Libra Bank o dobândă variabilă formată din IRCC+12,25% (DAE = 14,45%) iar CEC Bank o dobândă variabilă echivalentă a IRCC+11,42%, rezultând o DAE de 15,46% pe an.

Dobânda variabilă efectivă (DAE) este indicatorul care îi interesează cel mai mult pe cei care iau orice tipuri de credite, fiindcă încorporează atât dobânda standard, cât și celelalte taxe și comisioane percepute de bancă.

Citește și: Credit cu dobândă fixă sau credit cu dobândă variabilă: ce să alegi

Atunci când vorbim despre suma pe care o poate avea la dispoziție un client de bancă, creditorii își au din nou propriile practici. De exemplu, BRD pune la bătaie de șase ori suma veniturilor totale ale clientului care solicită un astfel de credit (salariu + alte venituri). Banca Transilvania oferă de cinci ori totalul veniturilor clientului, iar ING de trei ori.

Poziție Banca Dobânda anuală fixă DAE Perioada de grație (zile)
1 OTP Bank 22% 25% 55
2 Banca Transilvania 24% 26,77% 55
3 ING Bank 25% 29,81% 45
4 BRD 26% 30,82% 55
5 Raiffeisen Bank 26% 31,21% 56
6 UniCredit 25-27% 31,33% 50
7 Garanti Bank 27,6% 34,4% 50
8 BCR 28% N/A 55

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri