Agenția Națională de Administrare Fiscală lansează CHAT, un nou serviciu electronic disponibil pe website-ul său.

Prin intermediul serviciului de CHAT, contribuabilii pot beneficia de asistență în vederea accesării serviciilor disponibile pe portalul instituțional, a transmis ANAF pe pagina de Facebook.

Acest serviciu se află în fază de testare până la sfârșitul anului și poate fi accesat la adresa Call_Center de pe website-ul instituției.

În situația în care contribuabilii doresc alte informații decât cele cu privire la serviciile disponibile pe portalul ANAF, aceștia sunt rugați să apeleze la celelalte modalități de acordare a asistenței, cum ar fi Call Center ANAF.

Agenția Națională de Administrare Fiscală are între obiective eficientizarea, pentru a devenit capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili și care să faciliteze conformarea fiscală voluntară.

Dan Vîlceanu a declarat, atunci când a devenit Ministrul Finanțelor, în urmă cu câteva luni, că își propune între altele digitalizarea instituțiilor administrației publice, cu accent pe ANAF și Ministerul Finanțelor.

„Principala măsură de digitalizare va fi SAF-T, conceptul Standard Audit File for Tax, fișier de audit standard pentru schimbul electronic de date de la contribuabil la organul fiscal, într-un format standardizat de date. Este o formă de control simplificată, un schimb standard de date cu ANAF, prin care eficientizăm această activitate și se va reduce costul conformării, vom asigura transparență și va crește gradul de încredere între organul fiscal și contribuabil. Proiectul va intra în testare în 1 septembrie 2021, și va fi implementat pentru început pentru marii contribuabili, începând cu ianuarie 2022”, a transmis Ministrul Finanțelor.

Dan Vilceanu a vorbit și despre obligația înrolării autorităților publice și instituților publice din Administrația centrală și locală în sistemul informatic propriu al Ministerului Finanțelor și al ANAF.

Va exista un avantaj net pentru contribuabili: dacă un contribuabil trebuie să ia o adeverință de la ANAF și să o ducă la primărie, cele două instituții vor comunica direc între ele și vor scuti astfel contribuabilul de a face drumul între ele. Măsura se va implementa de la 1 martie 2022.

Înrolarea în SPV asigură o comunicare permanentă cu Administrația Fiscală și e o eficientizare clară a modului în care cetățeanul interacționează cu organul fiscal. Dacă ai o activitate independentă, este îndeajuns să descarci declarația și să o postezi în SPV, vei primi apoi decizia de impunere și îți vei putea plăti taxele fără să te mai prezinți la organul fiscal și să-ți pierzi timpul așteptând și prin deplasări.

Sistemul de facturare electronică - E-factura, proiect foarte așteptat. Acest sistem permite contribuabililor să transmită factura către ANAF, care își va păstra datele de care are nevoie, și care va transmite datele către beneficiar. Asigură transparentizarea activității, va contribui la creșterea veniturilor către bugetul statului și este o măsură care amplifică digitalizarea. Sistemul va funcționa inițial B2G (Business to Government), și ulterior va fi introdus B2B, după clarificarea tuturor aspectelor. Această măsură va fi implementată de la 1 septembrie 2021. În felul acesta „eliminăm ușor ușor dosarul cu șină”, potrivit Ministrului Finanțelor.

Deja de mai multă vreme, românii pot avea acces la cazierul fiscal fără a mai fi nevoie de deplasare la ghișeele unităților ANAF, după cum instituția a anunțat de aproape doi ani.

Citește și Cazierul fiscal online – cum să-l obții? Vezi fiecare pas

Sursa foto: Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri