Activitatea comercială a Alpha Bank Romania a fost consolidată, pe fondul impulsului puternic înregistrat în prima jumătate al anului. Creditarea a crescut într-un ritm susținut pe majoritatea liniilor de business.

Economia României a înregistrat o revenire dinamică în primele trei trimestre din 2021, confirmând anticipațiile de redresare și punând bazele unei performanțe solide de creștere economică în 2021. La nivelul sistemului bancar, cererea de creditare a crescut susținut, marcând cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent. Dinamici pozitive solide au fost înregistrate atât pe segmentul persoanelor fizice, cât și pe segmentul finanțării companiilor.

La finalul lunii septembrie 2021, portofoliul de credite al Alpha Bank în România s-a situat la 2,7 miliarde euro, înregistrând o creștere de 1,5% față de aceeași perioadă a anului anterior. Activitatea comercială robustă pe segmentul persoanelor fizice concretizată într-o rată de creștere anuală a vânzărilor noi de credite ipotecare de 41% a constituit principalul motor de creștere a portofoliului, acesta din urmă depășind la finalul lunii septembrie 2021, pragul de 1,3 miliarde euro.

În ceea ce privește finanțarea persoanelor juridice, dinamica pozitivă a pieței, precum și implicarea băncii în programele de sprijin guvernamental, au dus la o creștere robustă pe segmentul IMM-urilor (+22% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior). Depozitele atrase de la clienți s-au situat la 2,6 miliarde euro.

Profitul înainte de impozitare s-a situat la 20,1 milioane euro, înregistrând o evoluție superioară celei anticipate pentru această perioadă. La nivel operațional, creșterea solidă a veniturilor din comisioane (peste 22% față de aceeași perioadă a anului anterior) a atenuat impactul negativ al ratelor de dobândă scăzute, venitul net bancar rămânând la un nivel similar celui înregistrat în perioada ianuarie - septembrie 2020.

În trimestrul al treilea, banca a continuat să diversifice canalele de acces ale clienților. Astfel, au fost extinsă infrastructura de self-service prin mărirea rețelei de echipamente multifuncționale (ATM 24/7 Banking), punând această tehnologie la dispoziția clienților în peste 65% din unitățile teritoriale.

Totodată, Alpha Bank Romania a semnat, în luna august 2021, o convenție cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru accelerarea absorbției Fondurilor Europene alocate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021 – 2022.

Instituția bancară a participat ca manager la emisiunea de obligațiuni în valoarea de 40 de milioane de Euro a Libra Internet Bank.

Sursa foto: Alpha Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri