Pentru cei care nu și-au făcut foarte bine temele atunci atunci când s-au împrumutat de la o bancă ori pentru cei care pur și simplu se trezesc cu o rată prea mare pentru veniturile lor, creditorii vin cu posibilitatea refinanțării, prin care iei un alt împrumut, în termeni diferiți decât cel inițial, cu care plătești acel credit.

În cazul în care ai dificultăți la plata ratei lunare la bancă pentru creditul pe care l-ai luat cu ceva timp în urmă și găsești o ofertă de refinanțare de la o altă bancă, cu o dobândă mai mică decât dobânda pentru acel prim împrumut, ai putea lua în calcul să închei un contract pentru un astfel de credit.

Refinanțarea se poate face în privința tuturor tipurilor de credite existente, fie ele de nevoi personale, ipotecare sau descoperiri de cont. Totul depinde de setul de oferte pe care îl are banca cu care vrei să contractezi cel de-al doilea împrumut.

Unul dintre factorii care diferențiază creditele de refinanțare de creditele normale este perioada mai lungă pe care acestea ți-o oferă pentru plata împrumutului. Dacă în cazul unui credit standard de nevoi personale, perioada de plată este de maximum cinci ani, printr-o refinanțare o poți duce la 10 ani.

Dobânzi de refinanțare a unui credit de nevoi personale: oferta băncilor

Banca Dobânda fixă de refinanțare a creditului
Banca Transilvania de la 6%
ING 6,19%-10,69%
Garanti Bank 7,35%
BRD 7,9%-8,9%
Raiffeisen Bank 8%-13%
Banca Românească 8,30%-9,10%

Exemple de dobânzi pentru refinanțarea creditelor la șase dintre cele mai mari bănci din sistem.

Dincolo de dobânda fixă, dobânda variabilă efectivă (DAE) este indicatorul care îi interesează cel mai mult pe cei care iau orice tipuri de credite, fiindcă încorporează atât dobânda standard, cât și celelalte taxe și comisioane percepute de bancă. Uneori, refinanțările presupun anumite comisioane suplimentare, de aceea este esențial să cunoști oferta completă a băncii și toate costurile înainte să contractezi o refinanțare.

Chiar dacă găsești o ofertă mai bună decât cea cu care ai luat împrumutul inițial, trebuie să te gândești bine pe ce durată vrei să întinzi rambursarea creditului refinanțat, pentru că, deși o eșalonare lungă, pe 10 ani, îți va scădea considerabil rata lunară, în același timp îți va mări costurile finale ale creditului. De ce? Pentru că, în cazul oricărui împrumut, cu cât întinzi un credit pe o perioadă mai mare, cu atât mai mult va trebui să plătești dobândă la bancă, chiar dacă dobânda este mai mică.

Așadar, trebuie să calculezi cu atenție care este durata optimă pentru nevoile tale, suficient de lungă pentru ca rata lunară să nu fie o povară prea mare pentru veniturile tale, dar și suficient de scurtă pentru a nu fi nevoit ca, la încheierea plății creditului, să constați că ai plătit mult mai mult decât îți închipuiai.

Refinanțarea nu a fost gândită doar pentru astfel de scenarii. Ea cuprinde și posibilitatea de a lua un împrumut mai mare decât cel inițial, în contextul în care mai ai nevoie de bani pentru un scop anume, dar băncile nu ți-ar mai oferi un al doilea credit standard.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri