Banca centrală a mărit cu doar 0,25% rata dobânzii de politică monetară la ultima ședință a Consiliului de administrație, din 10 ianuarie, care are efecte de diminuare a inflației, deși același Consiliu consideră că maximul pe care îl va atinge inflația în 2022 va fi mai mare decât cel prognozat în noiembrie 2021, când vehiculase o cifră de 8,6%.

Astfel, BNR pare întrucâtva mai îngrijorată decât ar trebui în ce privește unele aspecte ale creșterii economice, sub așteptările analiștilor, potrivit lui Ciprian Dascălu, Economist-șef al BCR.

"BNR pare să meargă cu pași graduali, pare să fie mai precaută, este îngrijorată de creșterea economică, după cum reiese din comunicatul care a însoțit decizia Consiliului de administrație al băncii. Cei de la BNR par destul de îngrijorați, din perspectiva noastră puțin prea îngrijorați de piața forței de muncă, tind să se uite mai mult la șomaj. Viziunea noastră este puțin diferită privind piața forței de muncă”, a declarat Dascălu.

Economistul-șef al BCR consideră că BNR a decis o creștere moderată a dobânzii cheie pentru că se teme că o creștere mai puternică ar putea afecta creșterea economică, viziune cu care nu este în totalitate de acord.

„Dacă creșteau și mai agresiv dobânda de politică monetară probabil că din modelul lor de analiză ar fi reieșit o încetenire mai abruptă a creșterii economice. În acel model, pe partea de cerere agregată vei vedea o încetinire dacă introduci o rată de dobândă mai ridicată”, potrivit analistului.

Chiar și cu acești pași mici, dobânda cheie tot va atinge 3%

Analiștii BCR, a doua cea mai mare bancă comercială din România, consideră că, în ciuda alegerii acestei variante încete de creștere a dobânzii cheie de către BNR, aceasta tot va atinge nivelul de 3%, de la 2% (nivelul actual), ceea ce se va întâmpla în vară.

„Ne așteptăm în continuare la creșteri graduale, în pașii indicați de banca centrală, ale dobânzii cheie; ne așteptăm ca la jumătatea anului, în iulie sau august, să vedem rata dobânzii de politică monetară la 3%”, a mai declarat Dascălu pentru wall-street.ro.

BNR menține procesul de normalizare treptată a conduitei politicii monetare, în mijlocul unor incertitudini mari prin ridicarea dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază, la 2%, în contra așteptărilor conform sondajului de specialitate efectuat de Bloomberg, precum și a analizei BCR, notase anterior un raport al analiștilor Băncii Comerciale Române.

Prognozele BCR privind inflația, optimiste în pofida înrăutățirii estimărilor BNR

Nici în ce privește evoluția viitoare a inflației analiștii BCR nu sunt de acord cu BNR, care, la ultima ședință a Consiliului de administrație, și-a înrăutățit prognoza privind vârful pe care aceasta îl va atinge în 2022.

Menținem poziționarea anterioară privind faptul că inflația nu va depăși în 2022 maximul atins în octombrie 2021 (7,94%), pentru că s-a întâmplat ce ne-am așteptat: faptul că Guvernul va extinde măsurile de plafonare a prețurilor.

- Ciprian Dascălu, Economist-șef BCR -

Celelalte argumente ale analiștilor BCR în favoarea acestei poziții sunt diminuarea TVA din aprilie, plănuită de Guvern, precum și efectul de bază de la an la an.

„De asemenea, cum au anunțat, decidenții vor să diminueze TVA-ul începând cu aprilie, când expiră practic subvențiile și limitările de prețuri pentru energie, la 5% în loc de 19%, care cel mai probabil va tempera inflația până în iulie”, potrivit economistului-șef al BCR.

„În plus, în luna iulie vom avea un efect de bază semnificativ, care iese din baza statistică, practic creșterea de prețuri la gaze în special, dar și la energie electrică, din iulie 2021. Oricum vedeam, începând cu iulie, pe aceste efecte de bază, vedeam o traiectorie descendentă destul de accelerată pentru inflație”, a mai spus Ciprian Dascălu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri