Dacă este posibil să ai nevoie urgentă de o sumă mai mare decât câteva mii de lei, ar fi bine să te pregătești din timp pentru o astfel de situație și să păstrezi mereu o anumită sumă cash, să închei o înțelegere preferențială cu banca la care îți încasezi veniturile sau să îți schimbi propriu-zis banca unde îți sunt virate salariul ori pensia, pentru a fi sigur că vei putea să te folosești de acei bani în timp util.

În cazul în care ți s-au strâns mai mult de câteva mii de lei pe cardul de debit (cardul pe care sunt virate, de regulă, veniturile de orice fel) și s-ar putea să ai nevoie de bani sau pur și simplu obișnuiești să stai cu sume mai mari pe card ar trebui să știi care este suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat sau folosi pentru cheltuieli prin POS ori prin tranzacții online.

Citește și: Cât de mult te taxează cele mai mari bănci din România dacă retragi cash la alte bancomate

Majoritatea băncilor au stabilit câte un prag standard de bani care pot fi scoși de la bancomat într-o zi, potrivit propriilor politici interne. Acest prag standard este, de regulă, de 3.000-5.000 de lei și este un prag inițial, care poate fi extins de către titularul contului prin mai multe formule, în funcție de procedurile băncii:

  • printr-un apel telefonic către reprezentanții băncii, în care clientului i se cer anumite date de identificare, precum CNP-ul
  • prin aplicațiile digitale puse la dispoziție de bănci
  • prin prezentarea fizică la o sucursală a băncii în cauză

Trebuie menționat că, odată stabilit acest nou prag, lucrurile pot rămâne așa atâta timp cât vei continua să folosești acel card sau există și varianta în care noua limitare să expire, cum este cazul BRD, unde noul plafon are o durată de valabilitate de șapte zile, după care se revine la pragul inițial. Totul ține de protocoalele băncilor și de clauzele contractuale stabilite cu clientul.

Citește și: Cât de scump este să îți cumperi o casă prin credit ipotecar în România: Topul celor mai bune oferte din piață

Atât în pragul inițial cât și în pragul extins includ sumele cheltuite într-o zi la cumpărăturile făcute online sau la plata facturilor. Astfel, dacă într-o zi cumperi un produs de 1.000 de lei printr-o tranzacție online cu cardul, acea sumă se va scădea din suma maximă pe care o poți scoate de la bancomat.

Dacă ai cont la Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară în funcție de active, îți vei putea retrage cel mult 5.000 de lei pe zi, dacă nu ai făcut demersurile pentru a extinde pragul inițial. Dacă extinzi acest prag, vei putea să îți scoți până la 9.000 de lei pe zi de la bancomatele Băncii Transilvania.

Citește și: Lista băncilor cu cele mai bune dobânzi la depozite. Creditorii de top din România sunt la coadă

Banca Suma maximă standard (RON) Suma maximă extinsă
Banca Transilvania 5.000 9.000
BCR 3.000 10.000
BRD Limitele se calculează în funcție de fiecare client în parte Limitele se calculează în funcție de fiecare client în parte
ING 15.000 Regulamentele nu menționează o limită
Raiffeisen Bank 4.000 15.000
UniCredit 4.000 Regulamentele nu menționează o limită
CEC Bank 3.500 10.000
OTP Bank 4.000 10.000

Sursa datelor: Agențiile și centralele băncilor

Clienții BCR, a doua cea mai mare bancă din țară, își pot retrage, conform pragului inițial, doar 3.000 de lei pe zi. Acest prag poate fi extins la suma de 10.000 de lei.

ING, a patra cea mai mare bancă din țară, are cel mai generos prag maxim inițial, care se întinde la 15.000 de lei, mai mult decât pragul maxim extins al unora dintre băncile cuprinse în acest articol, potrivit reprezentanților dintr-o agenție a băncii. Aceștia au mai spus că teoretic nu există o sumă maximă în cazul extinderii pragului, prin contactarea băncii sau prin prezența în sucursală.

Citește și: Cum să iei un credit 100% online: băncile care oferă această variantă și ce diferențe există

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri