Romania, Marea Britanie si Irlanda sunt singurele tari din Uniunea Europeana care nu risca sa fie actionate in justitie de catre UE, deoarece au introdus in legislatia nationala reglementarile noi privind tranzactionarea valorilor mobiliare, incluse in directiva MiFID

Majoritatea tarilor membre ale UE vor fi avertizate in aceasta saptamana ca vor face fata unor actiuni in justitie pentru ca au esuat in introducerea noilor reglementari europene privind tranzactiile cu valori mobiliare in legislatia nationala, trasmite Reuters, citand o sursa din UE.

Doar trei state, Marea Britanie, Irlanda si Romania au introdus Directiva pentru pietele de instrumente financiare (MiFID) in legislatia nationala pana la termenul limita de 31 ianuarie, spune Reuters.

Directiva intra in vigoare in noiembrie si reprezinta baza pentru formarea pietei unice financiare, impotriva barierelor pentru investitiile de peste granite. Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy a semnat scrisori in care isi exprima profunda ingrijorare pentru adoptarea directivei, a mai spus sursa citata de Reuters.

"Scrisorile spun ca McCreevy va demara proceduri legale impotriva acestor state membre", a adaugat sursa potrivit NewsIn. Comisarul doreste ca statele sa acorde directivei "cea mai inalta prioritate politica". Procedurile in justitie pot incepe dupa ce toate pregatirile sunt facute si dupa ce toti comisarii europeni isi dau acordul, mentioneaza Reuters.

Exista state care ar putea scapa de aplicarea actiunilor legale. Belgia si Lituania au introdus directiva in legile nationale luna aceasta, in timp ce Germania, Slovacia si Franta au anuntat ca vor face acest lucru in mai.

Directiva MiFID este cea mai mare schimbare de pe pietele valorilor mobiliare din UE in ultimii 20 de ani si aplicarea acesteia presupune costuri de miliarde de euro pentru banci, firme de brokeraj si companii de gestionare a fondurilor de investitii.

Noile reglementari introduc competitia intre firmele de investitii si bursele de valori pentru prima data in multe state UE, pentru a reduce costurile tranzactionarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
BNR urmează tendința globală și reduce dobânda cheie
Setari Cookie-uri