Guvernul României trebuie să-și reducă cheltuielile prin măsuri precum scăderea diferențelor dintre salariile sectorului public și cele private, pentru că aceste salarii sunt în continuare împovărătoare, chiar dacă diferența s-a redus de la peste 50% la 40% în ultimii ani, potrivit lui Adrian Codirlașu, Vicepreședintele CFA România. Țara noastră se confruntă cu un deficit bugetar mare (6,7% în 2021) și urmează să aibă parte de presiuni din partea Comisiei Europene pentru a-și micșora acest deficit, avertizează economistul.

Mai multe voci din spațiul public au reproșat actualului Guvern că se împrumută cu dobânzi vizibil mai mari decât s-a împrumutat în perioada anterioară de guvernare, ceea ce dăunează bugetului.

Chiar dacă s-a sesizat rivalitatea politică în această ecuație (perioada cât a condus Cîțu Finanțele, plecat prin moțiune de cenzură vs. perioada de după, în care de Finanțe se ocupă un ministru social-democrat), lucrurile se verifică și în cifre, însă unii economiști susțin că este un lucru natural ca împrumuturile să fie mai scumpe, întrucât inflația a crescut.

„Este normal să crească prețurile împrumuturilor pentru țările cu inflație mare, iar România este o țară cu inflație ridicată în Uniunea Europeană. Dacă ne uităm, dobânzile la împrumuturi au crescut atât pentru Polonia cât și pentru Ungaria, care, la fel, au rată de inflație ridicată”, a declarat Adrian Codirlașu într-un acordat wall-street.ro.

Economistul spune că prețul de până acum al obligațiunilor, care este una dintre cele mai uzuale forme prin care statele se împrumută, nu ar fi de natură să aducă investitorilor nici măcar valoarea cu care aceștia le cumpără, pentru că scumpirile trepidante din ultima perioadă scad din valoarea efectivă a acestor active.

Citește și: Inflația a depășit recordul anului în decembrie și a ajuns la 8,19%, dând peste cap prognoza BNR

Practic, oricine investește bani vrea să primească înapoi cel puțin aceeași putere de cumpărare, pe când un bond (o obligațiune n.r.) nu i-o mai dă înapoi, deci este normal ca ratele de dobândă la obligațiuni să crească, din cauza ratei inflației ridicate

Adrian Codirlașu, Vicepreședintele CFA România

Codirlașu afirmă că acest deficit (6,7%) trebuie redus cu orice preț, pentru că este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, încălcând normele UE care prevăd o marjă de maximum 3% pentru deficitele bugetare ale statelor membre.

„Suntem în procedură de deficit excesiv, trebuie să îl reducem, pentru că va fi presiune din partea Comisiei Europene pe România pentru a lua măsuri care să micșoreze acest deficit”, a declarat Codirlașu.

Diferența dintre salariile sectorului public și cel privat continuă să fie mare

Una dintre căile prin care statul român s-a eliberat întrucâtva de cheltuielile mari a fost reducerea diferenței mari dintre salariile din sectorul public și cel privat prin majorări mai mici de salarii, însă această diferență continuă să fie mare.

„Ar trebui să se aibă în vedere reducerea cheltuielilor sau cel puțin ținerea lor sub control. De exemplu, pe cheltuielile de administrație publică în ultimii doi ani, Guvernul a ținut cumva sub control, nu s-au mai crescut atât de mult salariile și s-a mai redus diferențialul față de salariile din sectorul privat”, a declarat Codirlașu.

Economistul afirmă că înainte de perioada pandemiei, salarile din sectorul public, îndeosebi cele ale administrației, erau cu peste 50% mai mari decât cele din sectorul privat.

„Anterior erau cu peste 50% mai mari salariile din sectorul public față de cel privat. Și acum sunt substanțial mai mari salariile din sectorul public, în jur de 40%, această reducere a diferenței a mai ținut sub control cheltuielile bugetare. De asemenea, nu pot fi excluse nici taxe suplimentare”, a mai spus Codirlașu.

Potrivit ultimului sondaj al CFA România, economiștii estimează un deficit bugetar de 7% din PIB în 2021 şi de 5,7% în 2022, o rată a inflaţiei de 6,06% pentru orizontul de 12 luni şi o datorie publică în urcare la 52,5% din PIB.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri