Presedintele bancii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea, estimeaza pentru acest an un sold al creditelor reprezentand echivalentul a 50 de milioane de euro, un obiectiv ambitios, in conditiile in care, din septembrie anul trecut RBL a acordat credite in valoare de doua milioane de euro.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) ar putea trece pe profit in 2008 - 2009, dupa ce in 2006 a avut pierderi de 3,4 milioane euro, sub estimarile proprii, a declarat presedintele bancii, Ionut Costea.

Astfel, banca prognozase pierderi de 5,4 milioane euro pentu anul trecut, insa cresterea mai rapida a volumului afacerilor si limitarea cheltuielilor a facut posibila afisarea unor pierderi mai mici, a mentionat Costea.

Ionut Costea a confirmat, in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri, ca, in urmatorii doi ani, banca va ajunge la breakeven point (pragul minim de rentabilitate), asa cum estimase inca de anul trecut pentru Wall-Street.

Anul trecut, numarul clientilor a ajuns la aproximativ 100.000, iar volumul depozitelor atrase de la acestia a urcat la 55 milioane euro. Pentru acest an, banca isi propune sa atraga 70.000 de clienti noi.

Volumul economiilor s-a dublat anul trecut si a ajuns la 55 de milioane de euro, iar banca estimeaza o valoare de 75 de milioane de euro pentru acest an. Oficialii RBL si-au bugetat pentru 2007 investitii de 8,5 milioane de euro pentru sistemele IT, training pentru personal si promovare.

Suma medie contractata in 2006 de clientii RBL a fost de circa 5.000 de euro, iar in primul trimestru al acestui an a depasit 6.000 de euro.

De asemenea, banca intentioneaza sa contribuie la finantarea proiectului in valoare de 5 miliarde de euro de realilitare termica a locuintelor derulat de catre stat, autoritatile locale si asociatiile de proprietari, a mai spus Ionut Costea.

Potrivit datelor oficiale, in prezent, in programul de reabilitare termica sunt cuprinse 1.700 de cladiri, dintre care 620 au fost auditate. Presedintele RBL a precizat ca exista multe locuinte care trebuie reabilitate termic, care reprezinta o piata interesanta pentru finantari.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a incheiat un protocol de colaborare in acest an cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare, astfel incat persoanelor care gasesc o casa prin agentiile imobiliare sa le fie recomandate produsele bancii.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte, prima banca de economisire - creditare din sistemul bancar romanesc, ofera doua tipuri de finantari: Creditul Locativ si Creditul Intermediar. Pentru a putea beneficia de un Credit Locativ, clientul trebuie in prima etapa sa economiseasca o anumita suma de bani timp de minim 18 luni. in perioada de economisire pe langa dobanda oferita de banca, de 3% pe an, clientii beneficiaza si de o prima anuala de la stat de 15 %, dar nu mai mult de 150 euro pe an. in a doua etapa, clientii pot obtine un credit in lei, cu o dobanda fixa de 6 % pe an.

Creditul Intermediar presupune economisirea unui sold minim din valoarea contractului, timp de minim trei luni, iar pe perioada creditului intermediar rata dobanzii este fixa, de 7,5% pe an. Dupa ce clientul economiseste cel putin 18 luni si atinge cifra de evaluare impusa de banca, imprumutul se transforma in Credit Locativ cu o dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada de rambursare.

Anul trecut, RBL a lansat si activitatea de creditare catre clientii care au economisit o perioada minima de timp, iar volumul creditelor a ajuns la finalul lui 2006 la 2 milioane euro si este estimat sa atinga 50 milioane euro la sfarsitul acestui an.

Banca avea la finalul anului trecut active de 247,3 milioane lei (73,13 milioane euro), care o situau pe pozitia a 33-a in sistemul bancar romanesc, cu o cota de piata de 0,14%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Planurile bancii prevad dublarea activelor in acest an, pana la aproximativ 135 milioane euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri