Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea aviza saptamana aceasta sau cel mai tarziu saptamana viitoare primele norme de creditare propuse de o banca comerciala, dupa ce a primit documente de la unsprezece institutii de credit, a declarat prim viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, fara a preciza numele bancilor.
BNR a hotarat luna trecuta sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Fiecare banca va putea stabili astfel norme proprii de expunere fata de clientii persoane fizice, care vor fi aprobate de Directia Supraveghere a bancii centrale, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.

Noul regulament al bancii centrale privind limitarea riscului la creditarea populatiei prevede ca reglementarile proprii ale bancilor trebuie sa contina categoriile de cheltuieli care se deduc din veniturile eligibile ale solicitantilor de credite, incluzand cel putin cheltuielile de subzistenta. Institutiile de credit trebuie sa deduca din veniturile eligibile ale clinentilor si angajamentele de plata altele decat cele de natura creditului.

Bancile care acorda imprumuturi populatiei vor desfasura aceasta activitate pe baza reglementarilor proprii validate de directia de supraveghere a BNR. Pana cand normele proprii vor fi validate de BNR, institutiile de credit vor trebui sa aplice normele interne de creditare in vigoare la data publicarii regulamentului bancii centrale, care limiteaza la 40% din venituri nivelul maxim al gradului de indatorare.

Georgescu: Nu vor fi derogari pentru banci la aplicarea Basel II

Legea nu permite derogari de la aplicarea Basel II incepand cu 1 ianuarie 2008, iar din discutiile avute cu bancile rezulta ca acestea sunt in proces de implementare, mai ales cele care au banci mama din Uniunea Europeana, a declarat, citat de NewsIn, prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Cele mai multe dintre institutiile bancare din Romania au banci mama situate in Uniunea Europeana, "care aplica ele insele aceste prevederi ale Basel II si pe care le impun in mod subsecvent si subsidiarelor lor din Romania", a mentionat prim viceguvrenatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Nu cred ca oferta de credite se va restrange dupa implementarea Basel II, din contra, pentru ca Romania e inca la un nivel scazut din acest punct de vede comparativ cu celelalte state UE", a mai spus Georgescu.

El a mentionat totusi, ca avansul creditarii trebuie sa fie la un nivel sustenabil, pentru a nu contribui la sporirea inflatiei.

Patru banci din Romania au aplicat inca din 2007 reglementarile sitemului Basel II, restul amanand adoptarea acestui sistem pana la 1 ianuarie 2008. Reglementarile Basel II au intrat in vigoare de la inceputul acestui an, insa ele vor fi obligatorii pentru toate institutiile de credit romanesti abia din 2008.

Romania trebuie sa se adapteze cerintelor Basel II in perspectiva integrarii in UE, deoarece prevederile acestui sistem vor avea titlu de lege in Uniune. Conform Basel II, institutiile de credit din Romania, in care sunt incluse, atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda credite populatiei si firmelor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri