Ne aflăm într-o continuă schimbare a mediului în care trăim, ceea ce înseamnă că regulile vechi de economie nu mai funcționează. Așadar, nu este de ajuns să avem un salariu care să ne permită traiul de pe o zi pe alta și nici să ne bazăm exclusiv pe contribuțiile care vor ajunge la noi sub formă de pensie. De aceea, există soluții pe termen lung, pentru a ne asigura o viață ușoară.

Diferența dintre venituri active și venituri pasive

Veniturile active reprezintă toate încasările pentru care depunem efort constant, de la locul de muncă la diverse servicii plătite pe care le facem. Însă, un venit pasiv înseamnă un efort mic pentru sume de bani care vin din economii, acțiuni, dividende.

Cel mai bine este ca venitul pasiv să vină în completarea venitului activ, deoarece presupune mai puțin efort, însă nu oferă la fel de multă stabilitate. Dintr-un depozit bancar poți avea o siguranță peste câțiva ani sau luni, însă nu te poate susține financiar zi de zi în momentul de față. De aceea, trebuie să fim conștienți de faptul că aceste venituri au nevoie de timp, având în vedere că nu necesită prea mult efort.

Avantajul pasivității acestor venituri este faptul că pot proveni din pasiunile noastre (dacă este vorba despre cunoștințe în mediul online). De asemenea, dacă avem lucruri, imobile pe care nu le vindem, aproape orice poate fi transformat într-un venit cu ajutorul imaginației și al implicării.

Depozitele bancare

Cu o dinamică în creștere, depozitele bancare reprezintă o modalitate sigură de a ne depozita banii în siguranță, cu certitudinea că perioada de așteptare este în avantajul nostru. Datorită unei dobânzi fixe, suma depusă în contul deschis va crește de-a lungul timpului. Oricine peste 18 ani își poate deschide un depozit bancar, după ce a consultat toate informațiile pe care trebuie să le aibă în vedere.

Totul se desfășoară online, foarte rapid, în urma unei cereri pe care o depunem la banca aleasă pentru a ne administra contul, după care urmează transferarea sumei. În funcție de cât de mult vrem să depunem, există simulatoare online unde putem vedea pe ce perioadă este mai convenabil să constituim depozitul.

Depozitele online în lei pot avea perioade de administrare de la 1 lună la 36 de luni, de aceea, o perioadă mai îndelungată poate aduce o dobândă mai mare. Dacă nu suntem hotărâți, putem alege să retragem sumele disponibile la scadență sau nu.

Alte venituri pasive

La depozitele bancare, sursa venitului pasiv este dobânda, însă, dacă vrem să experimentăm ceva în plus pe lângă siguranța unui depozit bancar, există numeroase modalități de a obţine un venit pasiv.

  • putem oferi spre închiriere un aparat de fotografiat, o unealtă specială, un automobil sau un imobil. Se practică din ce în ce mai mult acest tip de închiriere, deoarece este benefic pentru ambele părți;
  • putem face venituri din drepturi de autor. Poate fi un proiect de lungă durată, însă odată finalizat, poate avea succes (mai ales în categoria de cărți scrise);
  • putem deveni asociat într-o afacere care are potențial, contribuind cu capital, și astfel, putem beneficia de eventualele venituri;
  • aproape orice ține de conținut online, atât video, cât și scris, atât timp cât este constant, în orice moment poate genera sume considerabile.

Indiferent de metoda prin care alegem să ne suplimentăm veniturile active, este important să o facem din plăcere și să ne așteptăm la rezultate mai lente, dar de lungă durată. La finalul zilei, trebuie să ne cunoaștem opțiunile de a ne mări veniturile, care nu sunt atât de limitate sau dificil de parcurs.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri