Preţurile de consum în luna ianuarie 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 au crescut cu 1,5%, iar rata inflație peluna ianuarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2021 este 8,4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – februarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – februarie 2020) este 5,5%, potrivit Indicele preţurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivel naţional.

Inflația va ajunge la o cotă și mai exagerată începând din aprilie 2022, când va depăși 11%, potrivit estimării Băncii Naționale a României (BNR) din ultimul raport trimestrial asupra inflației.

Citește și: BNR: Inflația va depăși pragul de 11% și va rămâne peste 8% până în 2023

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit, față de luna decembrie 2021, făina (3,15%), mălaiul (2,99%), conservele de legume (2,95%) cartofii (2,12%) și ouăle (2,44%).

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, intensificând lupta împotriva inflaței.

Citește și: BNR surprinde din nou și ridică mai puternic dobânda cheie, cu efect asupra ratelor la credite

Analiștii BCR, a doua cea mai mare bancă comercială din România, se așteptau la o creștere de doar 25 de puncte de bază, potrivit unei note trimise investitorilor, iar această estimare a fost împărtășită de mai mulți economiști, având în vedere că la ultimele ședințe administrative, BNR a acționat mai moderat.

Rata dobânzii de politică monetară (dobânda cheie) are efect asupra indicatorilor ROBOR și IRCC după care se calculează ratele la creditele cu dobânzi variabile, iar mărirea dobânzii cheie atrage după sine creșterea acestora.

Rata anuală a inflației a crescut la 8,19% în decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, urcând și mai mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice.

Pe ansamblul anului 2021, rata anuală a inflației s-a mărit, astfel, cu 6,13% (de la 2,06% în decembrie 2020). O proporție de 80% din creștere a venit însă din majorarea prețurilor la gaze naturale, energie electrică și combustibili, iar jumătate din aportul de doar 15% adus de inflația de bază a aparținut alimentelor procesate, rata anuală a inflației CORE2 ajustat avansând la 4,7% în decembrie 2021, de la 3,3% în decembrie 2020. Prin urmare, creșterea ratei anuale a inflației a fost determinată aproape integral de șocurile globale pe partea ofertei, ce au antrenat o ascensiune puternică a inflației pe plan mondial în 2021, inclusiv în numeroase state europene. Pe plan intern, efectele acestora au fost potențate de liberalizarea pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri