Compania de asigurari Ardaf a incheiat anul 2006 cu o pierdere de 122,22 milioane lei (peste 36 milioane euro), iar actionarii companiei au decis, miercuri, sa nu aprobe descarcarea de gestiune a administratorilor pentru exercitiul financiar aferent anului 2006.
"Adunarea generala ordinara a actionarilor nu aproba descarcarea de gestiune a administratorilor pentru exercitiul financiar 2006", se spune intr-un comunicat afisat pe pagina de internet a companiei. Ardaf a trecut in cursul anului 2006 printr-o perioada de supraveghere speciala din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), informeaza NewsIn. Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, pe anul 2005, un profit net de circa 370.000 lei (aproximativ 105.000 euro), la o cifra de afaceri neta de 245,11 milioane lei (68,66 milioane de euro).

"Conform datelor furnizate de societatile de asigurari, la sfarsitul anului 2006, cota de piata a companiei a inregistrat o scadere de 1,88%, de la 5,28% la 3,40%, ceea ce a determinat clasarea societatii pe locul 10 la asigurari generale si pe locul 11 la asigurari generale plus asigurari de viata", se spune in raportul anual al consiliului de administratie.

Ardaf a achitat in 2006 despagubiri de 116,3 milioane lei, pentru daune avizate atat in anul 2006 cat si in anii anteriorii, dintre care aproximativ 95,4% sunt aferente asigurarilor auto.

"Conform datelor furnizate de societatile de asigurari, la sfarsitul anului 2006, cota de piata a companiei a inregistrat o scadere de 1,88%, de la 5,28% la 3,40%, ceea ce a determinat clasarea societatii pe locul 10 la asigurari generale si pe locul 11 la asigurari generale plus asigurari de viata", se spune in raportul anual al consiliului de administratie.

Volumul din prime subscrise pentru asigurari generale din asigurari directe a scazut cu 16,4%, la 190,3 milioane lei. Acest rezultat este datorat "situatiei de administrare speciala prin care a trecut Ardaf in anul anterior", se spune in raportul companiei. Predominante in structura portofoliului sunt asigurarile auto, precum RCA, Casco si Carte Verde, care detin 80% din volumul primelor brute subscrise, acelasi procent cu cel detinut de asigurarile auto in 2005. Volumul primelor de asigurare de viata subscrise in anul 2006 a fost de aproape 4,4 milioane lei, cu 29,17% fata de anul anterior.

Potrivit administratorului special de atunci al Ardaf, Radu Cocea, imediat dupa finalizarea majorarii de capital din luna ianuarie 2007, Ardaf a trecut la la plata obligatiilor sale restante in ceea ce priveste despagubirile aferente contractelor de asigurare incheiate de companie, obligatii care se ridicau la suma de aproape 70 milioane lei, din care 30 milioane lei reprezentau obligatii pe termen scurt. Compania s-a aflat sub administrare speciala, insa consiliul CSA a decis retragerea administratiei speciale la inceputul lunii februarie.

Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara. Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii viza pe Octavian Manastireanu, presedintele consiliului de administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie. "Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se afirma in comunicatul CSA.

Compania Sabile Ltd, membra a grupului ceh PPF Investments, controleaza, in prezent, un pachet reprezentand circa 70,8% din actiunile societatii de asigurari Ardaf, in urma preluarii pachetelor detinute, anterior, de Tender SA si Daniel Voicu. Tender SA, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a vandut in luna martie intreg pachetul de 56,19% din compania romaneasca de asigurari Ardaf, intr-o singura tranzactie, a carei valoare s-a ridicat la 118,76 milioane lei (34,9 milioane euro), a declarat, pentru NewsIn, Ovidiu Tender, actionarul majoritar al Tender SA.

SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA a fost infiintata in noiembrie 1992 si are sediul central in Cluj-Napoca. Reteaua teritoriala a companiei este formata din 160 de agentii, structurate in 25 de sucursale. Ardaf ofera produse de asigurari de viata, asigurari de persoane altele decat cele de viata, de autovehicule, maritime si de transport, de aviatie, bunuri, raspundere civila, pierderi financiare din riscuri asigurate si raspundere civila auto (RCA).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri