Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a declarat ca banca centrala primeste semnale \"de afara\" potrivit carora autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa grabeasca procesul de adoptare a monedei unice europene.
Adoptatea monedei unice europene este necesara, si va fi mai bine pentru economia romanesca daca va fi mai rapida, insa in acest scop nu trebuie sa fie sarite anumite etape, a explicat Mugur Isarescu.

"Primim semnale de afara ca trebuie sa fim mai ambitiosi, adica sa se stabileasca un termen mai recent de adoptare a monedei europene, adica mai devreme de 2014", a spus Isarescu. Guvernatorul a mentionat ca semnalele difera de cele primite in urma cu sapte ani, "cand ni se spunea ca nu trebuie sa ne grabim", potrivit NewsIn. In Polonia, Ungaria si Cehia, tari de marimea Romaniei care isi fixasera adoptarea euro mai devreme decat noi, termenele au fost revizuite. Astfel, Ungaria isi propusese sa adere la zona euro in 2009, iar acum se gandeste la 2012-2014, chiar 2016, a explicat Isarescu.

"Problema nu e atat de simpla precum pare, pentru ca termenul nu poate fi stabilit foarte exact si va trebui sa adoptam euro doar atunci cand economia va fi pregatita", a adaugat guvernatorul BNR. El a concluzionat ca "Romania trebuie sa se grabeasca incet".

Adevarata trecere la euro se va face pe puntea solida a unui leu tare, pentru ca adoptarea monedei europene presupune existenta unor bani sanatosi in Romania, a declarat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul BNR a amintit de procesul de denominare al leului, care a fost "o reparatie istorica pentru batranul nostru leu" si a simplificat mult circulatia banilor in Romania. "Astazi, BNR are in centrul atentiei insanatosirea monedei nationale. Leul este locomotiva care trage sectoarele economice cu combustibil neinflationist", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat evolutia monedei nationale de dupa Revolutie in termeni pugilistici. "Nu stim cati ani mai are de trait leul nou. A fost lovit puternic, a fost in apropierea abandonului, si dupa doua reprize de doi ani a revenit in ofensiva. Acest meci se joaca in 24 de reprize, din care mai avem 6 - 7 reprize", a declarat Isarescu. Bancherii au aniversat, miercuri, 140 de ani de viata a leului, care ar urma sa fie ultima serbare de acest gen, pentru ca peste zece ani leul nu va mai exista, cedand locul monedei unice europene. Potrivit planurilor bancii centrale, Romania ar urma sa adopte euro in 2014, doi ani dupa intrarea in anticamera zonei euro, Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM2).

Deficitul de cont curent indica o inflatie ascunsa

Deficitul de cont curent indica o inflatie ascunsa, pentru ca reprezinta un decalaj intre investitii si economisire, desi in Romania se anunta limitarea inflatiei, a mai spus Mugur Isarescu.

"Un deficit de cont curent e un decalaj intre investitii si economisire sau aspiratii mari si putere mica, adica te intinzi mai mult decat decat iti este plapuma, iar un deficit de cont curent indica o inflatie ascunsa, chiar daca noi anuntam o diminuare a inflatiei", a spus Isarescu, la o sesiune aniversara.

Stabilitatea preturilor este sustenabila in mare masura, insa anticiparea tendintelor de evolutie a preturilor este esentiala impotriva inflatiei si "nu reprezinta o joaca". "Inflatia se propaga pentru ca lumea nu crede", spune Isarescu, referindu-se la increderea populatiei in estimarile bancilor centrale.

Romania nu mai e bolnava de inflatie

Romania nu mai e bolnava de inflatie, dar stabilitatea preturilor trebuie sa ramana o preocupare deoarece este climatul optim in care se poate dezvolta economia unei tari pe termen lung, a declarat guvernatorul bancii centrale.

"Stabilitatea preturilor e o precupare sanatoasa, dar nu trebuie sa ne bage in euforie", a spus Isarescu, lasand sa se inteleaga ca se refera mentinerea unei atitudini vigilente a bancii centrale referitor la inflatie.

Guvernatorul bancii centrale, a declarat insa ca trebuie acordata cu mai multa atentie problemei balantei de plati, a mentionat ca romanii au fost obisnuiti sa castige din deprecierea leului si a spus ca exista probabilitatea unei miscari in ambele sensuri ale cotatiei monedei nationale.

"Trebuie sa acordam mai multa atentie problemei balantei de plati", a spus Isarescu, referindu-se la deficitul de cont curent, care a urcat la 2,049 miliarde euro in primele doua luni ale anului. "Romanii au fost obisnuiti sa castige din deprecierea leului", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fara a nuanta. "Leul s-a tot depreciat din 2000 pana in 2005, dupa care a inceput sa urce. Probabilitatea unei miscari in sus si in jos exista. E o variatie normala de 2%", a spus Isarescu miercuri la un seminar aniversar.

"Cream o psihoza daca s-a depreciat cu 60 de bani, cursul are functii legate de balanta de plati", a mai spus Isarescu, referindu-se la titlurile articolelor din presa. "Semnalul ca leul se va deprecia cu 0,8% nu-si are rostul daca vrem sa ne consideram o economie matura. Marea problema a economiei este stapanire ainflatiei", a mai spus Isarescu.

Deficitul de cont curent a crescut cu 166% in primele doua luni ale anului fata de perioada similara din 2006, pana la 2,049 miliarde euro, pe fondul unei deteriorari puternice a balantei comerciale, potrivit datelor bancii centrale. Deficitul balantei comerciale s-a adancit la 2,033 miliarde euro in primele doua luni din acest an, mai mult decat dublu fata de perioada similara a lui 2006, cand a fost de 995 milioane euro.

Inflatia anuala s-a temperat in martie pana la 3,66% datorita unor scaderi ale preturilor produselor alimentare, care au compensat cresterile modeste ale preturilor marfurilor nealimentare si ale serviciilor, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri