Băncile europene se pregătesc pentru o volatilitate mai accentuată, după două zile de pierderi semnificative, în urma creşterii incertitudinilor în rândul investitorilor, după adâncirea crizei ruso-ucrainene şi după ce subsidiara europeană a Sberbank a fost forţată să se închidă, transmite Reuters.

Indicele principalelor bănci din Europa a scăzut cu 5,6% marţi şi cu 4,5% luni,. iar declinul ar urma să continue şi miercuri, scrie Agerpres.ro.

Vezi AICI cele mai importante evenimente din timpul conflictului.

Printre băncile ale căror acţiuni au fost extrem de afectate săptămâna aceasta se află Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Raiffeisen Bank International analizează o posibilă ieşire de pe piaţa din Rusia, o decizie care ar face din RBI prima bancă europeană ce ar pleca din Rusia după invadarea Ucrainei. O astfel de decizie, în urma căreia una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est ar ieşi atât de pe piaţa din Rusia, cât şi de pe piaţa din Ucraina, nu este iminentă, dar ar putea fi declanşată dacă subsidiarele RBI din cele două ţări vor avea nevoie de noi lichidităţi sau capital, susţin sursele.

Noaptea trecută, subsidiara europeană a Sberbank, cel mai mare creditor din Rusia, a fost închisă printr-o decizie a Băncii Centrale Europene (BCE), care a avertizat că Sberbank se confruntă cu falimentul în urma retragerilor masive din depozite, după ce Rusia a invadat Ucraina, a informat Autoritatea austriacă de Reglementare a Pieţei

În urmă cu câteva zile, Sberbank a anunţat că va părăsi piaţa europeană după ce subsidiarele sale se confruntă cu retrageri masive din depozite şi cu ameninţări la siguranţa angajaţilor şi a sediilor. Decizia nu afectează operaţiunile băncii din Elveţia, a precizat grupul bancar rus.

Sberbank, care operează inclusiv în Austria, Croaţia, Germania şi Ungaria, avea în Europa active de 13 miliarde de euro, la 31 decembrie 2020.

Sursa foto: Raiffeisen Bank/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri