Monedele europene au coborât luni dimineaţa, 07 martie, la noi minime pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează, ceea ce îi determină pe traderi să vândă o parte din cele activele lor cele mai lichide, transmite Bloomberg.

Pe pieţele din Asia, moneda euro a ajuns la paritate cu francul elveţian, pentru prima dată după luna ianuarie 2015, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia. De asemenea zlotul polonez a atins un minim istoric în raport cu moneda euro. În ultima săptămână, toate monedele din Europa de Est s-au depreciat în raport cu dolarul, în frunte fiind rubla rusească, conform Agerpres.ro.

"Nu putem să evaluăm raţional când anume monedele europene vor înceta să scadă, până când nu vom vedea un indiciu cu privire la sfârşitul invaziei Ucrainei de către Rusia. Monedele ţărilor care sunt cele mai apropiate de zona de război au fost vândute din cauză că vor fi cele mai afectate de consecinţele sancţiunilor impuse Rusiei", a declarat Daisaku Ueno, analist şef la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.

Nicio monedă europeană nu a fost scutită de tendinţa de vânzare în ultima lună. Moneda euro, a doua cea mai tranzacţionată monedă la nivel mondial, s-a depreciat cu aproape 5%.

Luni dimineaţa, pe piaţa din Asia moneda euro s-a depreciat cu 0,4% până la 1,083 dolari, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. În raportul cu francul elveţian, moneda euro s-a depreciat până la 0,9972 franci.

"Războiul din Ucraina va lovi cel mai grav economia europeană, dată fiind dependenţa sa de petrolul rusesc. Este posibil ca un euro să coboare până la 1,06 dolari", a apreciat Takuya Kanda, directorul institutului japonez de cercetare japonez Gaitame.com.

În acest context, statele din Europa de Est îşi înmulţesc intervenţiile pe piaţă pentru a-şi proteja monedele. Banca Naţională a Cehiei a vândut valută vineri, alăturându-se Băncii Naţionale a Poloniei, care săptămâna trecută a intervenit de trei ori pe piaţă.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este pregătită şi ea să intervină ca răspuns la aprecierea rapidă a francului, a declarat sâmbătă Andrea Maechler, membru în consiliul guvernatorilor de la SNB.

Sursa foto: goldyg / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri