Jumătate dintre cei mai bogați oameni din Rusia nu au fost sancționați pentru invadarea Ucrainei de către forțele Kremlinului, ceea ce înseamnă că un grup de persoane extrem de bogate și puternice au fost lăsate să activeze în continuare în orice colț al lumii, scrie publicația Bloomberg.

Magnați ruși care dețineau, înainte de începerea războiului, averi cumulate de cel puțin 200 de miliarde au fost vizați de sancțiunile statelor occidentale. Cu toate acestea, lista cu miliardarii ruși cu activele înghețate de Occident arată mai degrabă ca un mozaic decât ca o imagine continuă, mulți dintre bogații Rusiei, persoane cu legături importante pe piețele globale-cheie.

Experții privind problematica sancțiunilor spun că decizia de a nu pedepsi o parte dintre cei mai bogați oameni din Rusia este cel puțin într-o anumită măsură legată de importanța acestora în companii enorme din domeniul energiei, metalelor și îngrășămintelor.

Citește și: Alexandra Smedoiu, CFA România: Trebuie să vedem dacă va urma lovitura supremă asupra Rusiei

„Există motive pentru țintirea unor oligarhi cu sancțiuni, precum sunt și motive pentru a-i lăsa pe alții dintre oligarhii ruși ne-sancționați”, a afirmat John Smith, care a condus unitățile de sancțiuni ale Trezoreriei americane – Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OAFC) până în mai 2018 și care în prezent este partener al companiei din domeniul juridic Morrison & Foerster din Washington, D.C.

„Este posibil ca acei oligarhii ruși să beneficieze de omiterea de la sancțiunile occidentale sau pentru că nu sunt considerați a fi apropiați ai Kremlinului, sau pentru că ar fi prea dificil de sancționat în grabă, iar guvernele își doresc să pună la punct un plan înainte de a apăsa trăgaciul”, a mai spus John Smith.

SUA și-a învățat lecția dintr-o experiență din 2018, când l-a sancționat pe miliardarul Oleg Deripasla, care controla United Co. Rusal Internațional PJSC, cea mai mare companie din industria aluminiului din afara Chinei. Această mutare a cauzat prețurile globale la aluminiu să explodeze, care s-au stabiliat numai după ce Deripaska a fost de acord să reia controlul companiei Rusal, un ann mai târziu.

Încercarea de a izola Rusia de sursele financiare internaționale și de a-l presa pe Putin, minimalizând în același timp răspândirea efectelor negative asupra economiei globale a însemnat, între altele, sancționarea a 10 dintre marii miliardari ruși de către Marea Britanie. Uniunea Europeană a sancționat nouă, iar Statele Unite numai patru.

Citește și: Va putea Occidentul sa renunțe la ”aurul negru” al lui Vladimir Putin?

Doar trei miliardari ruși din top 20 se află pe lista comună de sancțiuni Marea Britanie-UE-SUA, iar patru miliardari ruși din top 5 nu au fost sancționați de niciuna dintre puterile Vestului.

Miliardarii sunt conduși de cel mai bogat dintre ei, Vladimir Potanin, un magnat din industria metalelor, care deținea 30 de miliarde de dolari la data de 18 februarie, ultima zi în care s-au înregistrat date despre averea sa înainte de impunerea sancțiunilor.

Cel mai bogat rus sancționat din top 20 este Alexei Mordașov, shareholder-ul central al Severstal PSJ, a patra cea mai mare companie rusească ce se ocupă cu producția oțelului. Acestuia i-au fost înghețate activele de UE pe 28 februarie, la 4 zile după începerea războiului din Ucraina, iar de Marea Britanie două săptămâni mai târziu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri