Luna aprilie a consemnat intrarea pe piata la termen de la Sibiu a trei noi intermediari, care au realizat 14 la suta din totalul contractelor, se arata intr-un comunicat al Bursei.

Monica Ploscaru, directorul general al SSIF Delta, a declarat: Clientii nostri au reactionat foarte bine la noile produse oferite, profitand de unele scaderi accentuate ale cursurilor pe piata spot. Speram ca volatilitatea pietei sibiene sa ofere un nivel atractiv pentru operatiunile speculative ale clientilor".

Topul agentiilor este dominat in continuare de perechea Vanguard - Broker care a realizat aproape 50 la suta din volumul total. Cele doua societati au o baza solida de clienti, care incearca, si de cele mai multe ori reusesc, sa profite de specificul pietei la termen adoptand pozitii corelate cu cele detinute la Bursa de Valori. ôCele mai tranzactionate contracte, cu posibilitati mari de speculare, au fost cele care au avut drept suport SIF Moldova, cu cel mai ridicat numar de pozitii deschise si SIF Oltenia", explica Mirabela Coos de la SSIF Broker Cluj, evolutia Bursei din aprilie. La polul opus s-au situat arbitrajorii, care au preferat sa-si asigure randamente cu risc scazut, intre 7 si 12 la suta pentru o durata de 2 luni, pana la scadenta. Pentru acest tip de operatiune se evidentiaza titlurile RRC si BRD, ambele cu scadenta iunie. Trebuie remarcata lichiditatea ridicata de care s-au bucurat contractele DETLV, care au avut una dintre cele mai interesante evolutii.

Finalul lunii a gasit investitorii in expectativa, preturile futures apropiindu-se sensibil de cele spot, indicand o atitudine precauta din partea jucatorilor. O evolutie deosebita a avut segmentul optiunilor, volumul tranzactionat inregistrand o crestere spectaculoasa, de peste suta la suta comparativ cu martie. Majoritatea optiunilor au fost utilizate in combinatie cu pozitiile futures, rezultand strategii de investitii elaborate si complexe.

ING Securities, cea mai activa SSIF de pe piata de capital


ING Securities s-a situat pe prima pozitie in topul brokerilor pe primele patru luni ale anului in curs, in functie de cotele de piata cumulate ale companiilor de brokeraj pe Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq, cu o pondere de 7,52 la suta din totalul tranzactiilor intermediate.

Locul al doilea a revenit companiei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, cu o cota de 7,32 la suta, aceasta devansand societatea SSIF Broker, care detine 6,17 la suta din totalul tranzactiilor intermediate. Pe pozitiile patru si cinci s-au clasat BT Securities si BRD Securities, cu ponderi de 5,33 la suta, respectiv 5 la suta din valoarea totala. Operatiunile derulate de Societatile de Investitii Financiare pe BVB s-au cifrat la 55.345 miliarde lei, comparativ cu cele realizate pe Rasdaq, de 6.530 miliarde lei. Cele mai consistente transferuri de la BVB au fost intermediate de ING Securities - 4.356,6 miliarde de lei, Raiffeisen Capital &Investment - 4.147,7 miliarde de lei si SSIF Broker - 3.207,8 miliarde de lei.

Pentru realizarea acestui clasament au fost luate in considerare numai tranzactiile cu actiuni, nefiind incluse operatiunile cu obligatiuni si cele cu produse derivate realizate pe Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Pentru ansamblul anului 2004, primele trei companii aflate in clasamentul cotelor de piata cumulate pe BVB si Rasdaq au fost Raiffeisen Capital&Investment (8,4 la suta), SSIF Broker (7,1 la suta) si ING Securities (6,3 la suta).