Pensiile pe care le vom primi de la stat nu ne vor ajunge ca să ne menținem nivelul de trai și este unul dintre motivele pentru care este absolut necesar să investim, să punem bani deoparte și să manevrăm inteligent banii, consideră Andrei Perianu, expert financiar și cofondator al platformei Bankata.

Actualul sistem de pensii se află în plin proces de reformă, însă nu putem avea certitudinea că se vor produce modificări substanțiale, care să le asigure tuturor românilor un trai decent la momentul retragerii din câmpul muncii.

„Românii vor avea niște pensii, dar nu vor fi îndeajuns pentru a menține nivelul de trai. Nivelul de trai devine din ce în ce mai competitiv, mai scump să trăiești, iar lucrul acesta nu se va opri aici, ci se va accelera”, a declarat Andrei Perianu pentru wall-street.ro.

Mulți au devenit conștienți că trebuie să pună niște bani deoparte, pe lângă pensia care va acoperi o parte dintre utilități și hrană. Este necesar un fond de pensii, un cont de investiții sau o formă de acest gen care să îți suplimenteze veniturile pentru perioada pensionării, crede expertul financiar.

Citește și: Când se pensionează, românii nu primesc nici jumătate din ultimul salariu. La ce venituri ne putem aștepta la pensie și cum stăm față de alte țări

Românii ar trebui să profite de pe urma faptului că în ultimii ani s-au schimbat mult lucrurile în ce privește accesibilitatea tranzacționării, pentru că, la cum arătau lucrurile în anii 2000, puțini ar fi avut posibilitatea să investească.

În 2006, când mi-am deschis eu primul cont de brokeraj, în studenție, minimul de cont era aproximativ 2.500 de euro. Era o sumă enormă, probabil echivalentul a 10.000 de euro astăzi, foarte greu să începi

Andrei Perianu, expert financiar și cofondator Bankata

Între timp a devenit mult mai ușor să poți tranzacționa, s-au schimbat radical lucrurile, poți să începi cu sume foarte mici – 10 euro, 20 de euro, practic nu mai contează suma.

„Oricine are o conexiune la internet, un act de identitate și un cont bancar își poate deschide un cont de tranzacționare sau poate să intre în sistemul financiar fără nicio restricție”, a spus Andrei Perianu.

Citește și: Expert financiar: Șocul inflației are și o parte pozitivă: Alarma că nevoia de educație financiară este acută

Atunci când începi, să ai inițiativă și să îți asumi riscuri este mai important decât să fii prudent

Pentru început, mai importantă decât prudența este inițiativa – cine își dorește să investească trebuie să facă pasul de a începe să învețe și de a începe și să tranzacționeze efectiv, în viziunea expertului financiar.

Capitolul prudență poate fi și el rezolvat prin rularea de sume foarte mici la început, ale căror eventuale diminuări sau pierderi să nu îl afecteze prea tare pe investitor, spune Perianu.

Pierderea, atunci când începi să investești, face parte din procesul de învățare și nu trebuie să îi sperie pe cei care sunt încă în punctul de start al acestui drum, spune Perianu, care a început să tranzacționeze în studenție.

La început am câștigat într-o lună cam 20% din banii investiți, cumpărând SIF-uri, după care am început să fiu prea încrezător și am deschis poziții pe NASDAQ, unde a fost un dezastru și am pierdut acel profit

Andrei Perianu, expert financiar și cofondator Bankata

Aceste momente de tensiune ajută traderul să înțeleagă mai bine piața și să vadă că ea nu merge într-o singură direcție, acțiunile sau celelalte instrumente tranzacționabile se pot duce și în sus și în jos.

Din momentul respectiv începi să te gândești mai mult la risk management. Dar începutul presupune mereu să îți asumi niște riscuri

Andrei Perianu

Cum gestionăm riscurile și care a fost contribuția pătrunderii tranzacțiilor cu criptomonede în piață

Conform teoriei, atunci când vrei să investești ar trebui să te uiți către instrumente de tranzacționat apropiate profilului tău de risc, cu alte cuvinte atunci când îți alegi ce active vrei să tranzacționezi trebuie să te gândești în primul rând la cât de riscant îți poți permite să fie acel activ financiar.

Dacă ești o persoană care caută siguranță ar trebui să se uite spre instrumente mai puțin riscante, precum obligațiunile. Cei din zona medie, moderat-agresivă se vor uita la zona de acțiuni

Andrei Perianu

Citește și: Dobânzile cresc pentru cei interesați să investească în titluri de stat. La cât urcă Finanțele cota

„Teoria aceasta a fost dată peste cap de criptomonede. Ele sunt o poveste foarte bună de marketing, este, de asemenea, foarte ușor să începi, din câteva click-uri, cu sume foarte mici”, spune expertul financiar.

Criticate virulent de numeroși economiști din România, criptomonedele au avut și contribuții în a le arăta românilor că a investi nu este o activitate restrânsă la un număr mic de inițiați. De reținut este că, criptomonedele rămân totuși printre cele mai riscante instrumente de tranzacționat.

Criptomonedele au generat o comunitate, care este un lucru foarte important, în care oamenii vorbesc despre ce cumpără, ce fac, „uite cât de simplu este”. Criptomonedele au dus, de asemenea, la anumite profituri și au avut un important rol pozitiv, în viziunea lui Andrei Perianu

Față de eforturile ample ale experților financiari de a îndemna populația către activitatea de a investi (și cu rezultate care cer mult timp) criptomonedele au obținut aceste rezultate mult mai rapid.

Criptomonedele i-au convins instant pe oameni, într-o perioadă foarte scurtă, au introdus în sistemul financiar un număr foarte mare de participanți

Andrei Perianu

Drumul de la criptomonede, la acțiuni și titluri de stat

Partea bună adusă de criptomonede este că, după ce oamenii se familiarizează cu ideea și învață procesul tranzacționării, există și o formă de „sofisticare”.

Mai exact, într-o anumită măsură, oamenii încep să iasă din zona de criptomonede și să migreze către instrumente la fel de atractive, dar care au o poveste fundamentală în spate, cum sunt acțiunile.

Criptomonedele și-au jucat deja rolul de a-i iniția pe români, i-au adus în universul tranzacționării, acum deja se știe că acesta este mult mai larg și că pot să își diversifice plasamentele.

În Vest și chiar și la noi în țară, oamenii se orientează și pot să cumpere acțiuni de la companii mari, puternice, care au avut o povești de succes, deci care prezintă încredere.

Oamenii vor să aibă acțiuni de genul Tesla, Apple, Microsoft pentru că se identifică cu produsul acelor companii

Andrei Perianu, expert financiar și cofondator Bankata

Un puternic stimulent l-a dat pandemia i-a făcut pe români să economisească mai mult și au rămas bani cu care să facă ceva. Unii și-au făcut modificări la casă, achiziții pentru locuință.

Oamenii nu au mai cheltuit bani pe vacanțe, care nu s-au mai putut face în pandemie. Mare parte din ei și-au deschis conturi de investiții și a devenit un trend, iar acum continuă, se accelerează, oamenii se uită din ce în ce mai mult, a explicat expertul financiar.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri