Creșterea economiei României va încetini semnificativ în acest an și va înregistra o urcare de doar 2,9% din PIB, față de ultima estimare, de 4,3% din PIB, potrivit ultimului raport al Comisiei Naționale de Strategie Prognoză. Cu toate acestea, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7% în 2022.

Raportul Comisia de Prognoză este totuși mai îndulcit decât cel al Băncii Mondiale, care, la ultima estimare, a afirmat că economia României va crește cu numai 1,9%, pe jumătate față de prognoza inițială.

Previziunile în ceea ce privește câștigurile salariale sunt în concordanţă cu indicatorii privind evoluţia activităţii economice şi a numărului de salariaţi, luând în considerare climatul economic volatil, precum şi incertitudinile generate de contextul geopolitic actual. Pentru anul 2022, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6120 lei.

Indicii preţurilor produselor industriale, cât şi a costului în construcţii, îşi vor continua ascensiunea şi în anul curent, peste estimările anterioare, înregistrând dinamici de două cifre, evoluţia acestora în ritm anual urmând a se atenua în a doua parte a anului ca urmare a unui efect de bază. Prognozele au o valabilitate limitată în timp, urmând a suporta corecţii în funcţie de amplitudinea şi durata manifestării şocurilor.

Citește și: Scumpirile masive nu se opresc. Analiștii au cele mai negre prognoze de până acum

În elaborarea actualei variante a Prognozei de primăvară pentru perioada 2022-2025, CNSP a reevaluat evoluțiile indicatorilor macroeconomici, în contextul conflictului declanșat între Rusia și Ucraina și a sancțiunilor internaționale impuse.

Efectele crizei energetice și ale perturbărilor în lanțurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu. S-au luat în calcul și recentele majorări ale cotațiilor internaționale pentru produsele energetice, cât și a celor agroalimentare, precum şi necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de provenienţă rusească.

Încetinirea activității economice la nivel european și mondial, conform estimărilor instituțiilor internaționale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naționale: Pentru principalele țări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creșterii economice cu peste 1,5%.

Conflictul Rusia-Ucraina a determinat o înrăutățire a indicatorilor comerciali în contextul dependenţei ridicate de gazul rusesc. Apariția unui nou val pandemic în China va accentua blocajele în lanțurile de aprovizionare, afectând în principal industria auto.

Ca factor pozitiv trebuie menţionată atenuarea şocului pandemic, ceea ce a condus la renunţarea restricţiilor începând cu luna martie şi la o creştere a mobilităţii populaţiei. În acest context, este de aşteptat continuarea recuperării de activitate în sectoarele cele mai afectate în perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi.

Se menţine însă riscul apariţiei în sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutaţii ale virusului. • Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual relevă un impact așteptat a se manifesta atât asupra puterii de cumpărare la nivelul populației, cât și asupra procesului investițional și al activității agenților economici.

În ceea ce priveşte piaţa muncii, creşterea populaţiei ocupate (metodologia AMIGO) în anul 2022 va fi de 0,7%, iar în cadrul acesteia, numărul de salariaţi se va majora cu 1,6% în condiţiile în care, pe fondul încetinirii dinamicii creşterii economice comparativ cu anul anterior, celelalte categorii de populaţie ocupată, în principal lucrătorii pe cont propriu, se vor confrunta cu o ajustare marginală.

Rata şomajului BIM va continua să scadă în anul curent, ajungând la 5,4%. Este estimat ca la orizontul de prognoză rata şomajului să ajungă la 4,6%. • Nivelul estimat al creșterii prețurilor este ușor superior prognozelor anterioare, respectiv 9,7% față de 9,5% pentru sfârșitul anului și 10,1% față de 9,9% ca medie anuală.

În estimările realizate, efectele favorabile în evoluția prețurilor din sectorul energetic determinate de implementarea și prelungirea pentru 1 an a schemelor de compensare și plafonare au fost contrabalansate de o creștere mai accentuată a prețurilor pentru combustibili și produse alimentare.

Măsurile guvernamentale de sprijin pentru populația vulnerabilă luate recent, cât și măsurile privind majorarea salariului minim în agricultură și industria alimentară, vor determina menținerea dinamicii puterii de cumpărare la valori pozitive (circa +0,7%), în condițiile unei inflaţii medii anuale ridicate (+10,1%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri